Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Dackenberg, revisionsdirektör på Riksrevisionen, kommenterar hanteringen av mängdbrott. Foto: SVT

Riksrevisionen kritiserar polisens arbete mot mängdbrott: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens hantering av mängdbrott är ineffektiv. Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning som presenteras i dag. Myndigheten menar att polisen inte lyckats bemanna lokalpolisområdena tillräckligt och inte kompetensutvecklar tillräckligt.

”Läget är allvarligt”, skriver Riksrevisionen i rapporten.

Riksrevisionen konstatera antalet uppklaranden av mängdbrott har sjunkit på senare år. Det är inte tillräckligt bemannat i lokalpolisområdena där majoriteten av mängdbrotten sker. Till mängdbrott räknas bland annat inbrott, skadegörelse, butiksstölder och olovlig körning.

Läget förvärras av att poliserna där ofta behöver ta över utredningar av grövre brott, som mord och våld i nära relationer, från andra nivåer inom polisen, eller lånas ut, skriver Riksrevisionen.

Ett annat bemanningsproblem är för snäva gränser för antalet civilanställda i polismyndigheten. Läget är allvarligt skriver Riksrevisionen. Allt detta sammantaget ger en ökad belastning på den operativa nivån som leder till att utredningsåtgärderna brister.

Kritik mot regeringen

Även regeringen får kritik. ”Riksrevisionen bedömer att regeringen har vidtagit flera viktiga åtgärder, men att den borde ha agerat mer aktivt för att bekämpa mängdbrotten”, skriver myndigheten.

– Mängdbrotten drabbar enskilda medborgare och övriga samhället hårt. Polisens arbete behöver bli mer effektivt. Ytterst är det en fråga om medborgarnas förtroende för polis och rättsväsende, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen punktar upp en rad rekommendationer som de riktar till polismyndigheten. Det handlar bland annat om att ökad ärendesamordning, förstärkning av polisens kontaktcenter och bättre vidareutbildning.

Fakta: Mängdbrott

Vanligt förekommande brott kallas för mängdbrott, de står enligt polisen för ungefär tre fjärdedelar av alla anmälda brott.

Här är några exempel på brott som räknas till kategorin:

  • stölder till exempel av och ur bilar, cykelstölder och butiksstölder
  • inbrott
  • skadegörelse, till exempel klotter
  • bedrägerier
  • misshandel
  • olovlig körning och rattfylleribrott

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.