Sedan i våras har Dagens Nyheter avslöjat en rad brister inom Riksrevisionen.
Under fredagens extrainsatta sammanträde i konstitutionsutskottet (KU) kommer de tre riksrevisorerna Margareta Åberg, Ulf Bengtsson och Susanne Ackum först att ge sin bild av vad som har hänt. Därefter får de svara på ledamöternas frågor.
Konstitutionsutskottet har tillsyn över Riksrevisionen, och kan tillsammans med riksdagen tillsätta eller avsätta en riksrevisor.
Lade sig i granskning
Dagens Nyheters granskning visar bland annat att:
- Riksrevisor Ulf Bengtsson har lagt sig i en granskning av ett beslut som han själv varit delaktig i under sin tid som generaldirektör på Arbetsgivarverket. Riksrevisionen var kritisk till beslutet, men när Ulf Bengtsson stödde landshövdingen som var under granskning backade riksrevisorn som hanterade ärendet från kritiken. Samtidigt lovade en av myndighetens högsta chefer lovade att hjälpa landshövdingen.
- Susanne Ackum har låtit personer utanför myndigheten få insyn i och påverka granskningar. En granskning lades ned efter att hon hade diskuterat ärendet med en tjänsteman på regeringskansliet. Hon har även låtit sin sambo läsa internt arbetsmaterial.
- Susanne Ackum har gett bort tjänster redan innan rekryteringsprocessen startat. Margareta Åberg lovade även bort en assistenttjänst innan den utannonserades. Flera av rekryteringarna kommer från regeringskansliet, vilket innebär att de leder revisionsgranskningar av politik som de själva varit med om att genomföra.
- På sju månader lade Riksrevisionen ned utredningar som kostat nästan 10 miljoner kronor.
- En tredjedel av myndighetens biståndsanslag har gått till administrativa kostnader, bland annat till chefspensioner.
- När DN kontaktade chefen för myndigheten Revisorsnämnden varnade denne Riksrevisionen för granskningen.
Har redan avgått
Riksrevisor Susanne Ackum har erkänt att det har begåtts fel och har redan lämnat in sin avskedsansökan. Röster har höjts för att även de andra två ska avgå, bland annat från revisorernas branschorganisation FAR och antikorruptionsorganisationen Transparency international.
Riksrevisor Margareta Åberg har tillsatt en extern utredning ledd av Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt, som ska undersöka vad som gått snett i myndighetens förändringsarbete. Granskningen ska vara klar senast den 31 oktober.