Risk att icke-uppkopplade svenskar glöms bort

Uppdaterad
Publicerad

Teknikutvecklingen har gjort att allt mer information i dag är lättillgänglig i digitaliserad form men samtidigt lämnar den en stor grupp människor utanför.

Den här texten kan du läsa via en smart telefon, dator eller läsplatta. Om du har en och vet hur man använder den.  Den tekniska utvecklingen underlättar i dag vardagen för en stor del av befolkningen, inte minst genom att enorma mängder information gjorts mer mer lättillgänglig. Men bara för de som vet hur man når den.

– Om man tittar på dem som inte har Internet och dem som har tillgång men som inte använder det rör det sig om 1,1 miljoner svenskar som är över 12 år, säger Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och författare till internetstiftelsen .SE:s årliga rapport Svenskarna och internet.

Agenda

100-procentig användning långt borta

Internetanvändandets spridning bland befolkningen har ökat markant sen början av 2000-talet då ungefär halva befolkningen använde internet. Men efter att spridningen till en början gått snabbt har nu utvecklingen börjat plana ut. De som fortfarande inte är uppkopplade är huvudsakligen personer över 65 år och de kommer antagligen inte heller att börja.

– De som är 70 i dag lever kanske 15-20 år till. Under lång tid kommer det att vara hundratusentals människor som inte använder internet, säge Olle Findahl

Och risken finns att den här gruppen glöms bort när den blir allt mindre samtidigt som fler och fler samhällsfunktioner allt mer utnyttjar nätet för förmedling av information och tjänster menar Findahl.

– Tidigare när det handlade om kanske två miljoner personer så var det omöjligt att stänga de alternativa tjänsterna. I dag blir det ju mer och mer som digitaliseras och det blir mer och mer som bara de som har tillgång till internet kan nå.

Måste finnas alternativ

I de undersökningar som Olle Findahl gjort säger många som inte använder internet att de känner sig utanför och att de inte kan ta del av samma information som övriga. Det kan handla om etermedier som i sina program hänvisar till sina hemsidor för mer information eller blanketter som bara kan skrivas ut från nätet. Ofta tvingas de förlita sig på barn eller närstående.

Även om det i dag oftast finns alternativa vägar är Olle Findahl orolig för hur det kommer att bli.

– Jag har en oro över att man inte kan tänka på två saker samtidigt. Naturligtvis är det så att det är viktigt att man fortsätter med den teknikutveckling vi har nu och gör det så bra som möjligt. Samtidigt som man gör det måste man ha en annan tanke i huvudet. De som inte har internet. Hur ska vi hantera deras behov och göra det möjligt för dem att leva som medborgare i framtiden?

Den absolut vanligaste motiveringen till att inte använda internet är ointresse följt av att tekniken anses vara för svår. Just tekniken kan också vara en avgörande faktor generellt bland den äldre delen av befolkningen. I statistiken syns att den som tidigare haft ett arbete som inkluderade datorer oftare använder det privat även efter det att arbetslivet är över jämfört med de som inte har erfarenhet av datorer.

I Agenda på söndag får du möta ett par av dem som inte fullt ut tar del av den digitaliserade världen – teknikens förlorare. 21:15 i SVT2

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet