Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meteorologen Deana Bajic förklarar hur läget kommer vara på vägarna närmsta dygnen.

SMHI varnar: Snö och plötslig ishalka

Uppdaterad
Publicerad

Vädret har varit besvärligt under en av årets största resdagar, med utökade varningar från SMHI. Det ser inte ut att bli mycket behagligare till mellandagarna heller.

– Ta det försiktigt när ni kör och håll avstånd, säger SVT:s meterolog Deana Bajic.

Annandagen har bjudit på hårt väder på flera håll. En rad trafikolyckor har rapporterats in, flera av dem i områden med gula varningar för plötslig ishalka. Ingen av dem tycks dock ha lett till svåra skador.

Gula varningar är också utfärdade för kraftig blåst på haven längs Sveriges kuster, med vindbyar på 14–17 meter per sekund. De varningarna ligger kvar till tisdagen.

Två flygplan omdirigerades

På annandags eftermiddag dirigerade Skellefteå flygplats om två flygplan till att istället landa i Umeå på grund av kraftig sidvind. Vinden tryckte också in nederbörd från Bottenhavet och täckte vägar längs Norrlandskusten med snöblandat regn, vilket kan ha orsakat några av trafikolyckorna.

Varningar till tisdagen

Riktigt lika halt som på måndagen väntas det inte bli på tisdagen, åtminstone inte på lika många platser. Det finns dock gula varningar för plötslig ishalka i mellersta Sverige. Området täcker in flera tungt trafikerade sträckor, bland annat E4 mellan Södertälje och Jönköping, Bohuskusten in mot Karlstad och E18 mellan Örebro och Stockholm. Gul varning är också utfärdad för Gotland.

I Dalarna varnar SMHI för uppemot 15 centimeter snö natten mot tisdag och det är fortsatt gul varning för kulingvindar längs Sveriges kuster. Vinden väntas dock avta från Roslagskusten och norrut. Den gula varningen för kraftig blåst i Bottenviken försvinner till tisdagen.

Hör SVT:s meteorolog Deana Bajic förklara hur vädret kommer att påverka trafiken de närmaste dygnen i klippet ovan.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.