Varje år dukar svensken upp med drygt fem miljoner liter jordgubbar på midsommarborden. Men i år finns det risk för att många av oss får avnjuta färre av godsakerna än vanligt.
Det är en frostknäpp i Skåne i mitten av maj under blomningen som orsakat den stora bristen på midsommargubbar. Priserna har skjutit i höjden och ytterligare en följd kan bli att jordgubbsfusket ökar.
– Det är ett klassiskt tillfälle för dem som vill fuska med märkningen, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Bärfrämjandet.
Jordgubbar är en färskvara och så även priset, men enligt Magnus Engstedt kan priset sticka upp mot drygt 80 kronor litern.
Samtidigt importeras en stor del jordgubbar från bland annat Polen, Tyskland och Belgien. Waldemar Ibron, kontrollant vid Jordbruksverket, delar Magnus Engstedts bild av att det höga priset på svenska jordgubbar kan locka försäljare att märka importerade bär som svenska.
– Ju högre pris, desto större är benägenheten att märka om. Då tjänar man mer, säger han.
Så motarbetas fusket
Varje år genomför Jordbruksverket drygt 200 kontroller av jordgubbar så att dess ursprungsland och kvalitetsklass framgår av förpackningen eller skylten vid försäljningsstället. Kontrollerna sker främst vid torg, parkeringsplatser och vägkanter.
– Fusket varierar från år till år, beroende på odlingsresultat, väderlek och prisläge.
Saknas det märkning rekommenderar Waldemar Ibron att man först och främst frågar säljaren var jordgubbarna kommer ifrån och vem som odlat dem.
– Tycker man att det är något som inte stämmer så avstå köpet.
Experterna kan se om bären är svenska
Misstänker Jordbruksverket fusk skickas bären på analys. Då mäts innehåll av vissa isotoper som visar om jordgubbarna är svenskodlade eller inte.
Går det att se på jordgubbarna om de är från Sverige?
– En del odlare som jobbar med det året runt kan se det, men de flesta kan inte se det med blotta öga.