– Lagen är som en schweizerost när det gäller integritetsskyddet. Det är mer hål än det är stomme, sade Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.
Enligt Åsa Romson vet vi inte hur mycket av den information som skickas vidare av FRA som är integritetskränkande.
Hon sade att det är svårt att tolka vad det innebär att amerikanska NSA har tillgång till kabelavlyssning.
– Det är svårt att tolka om man inte har helheten och där har vi ingen insyn. Det är en väldigt svår verksamhet att ha kontroll på, sade Åsa Romson.
Enligt Åsa Romson rör det sig om mycket material men om det verkligen sker en gallring, som FRA påstår, är mycket svårt att veta.
– Vi vet att det kontrollorgan som ändå finns har kritiserat att gallringar inte har skett.
– Lagen är tydlig att personuppgifter inte ska finnas i det här. Det var en av de sakerna vi fick till, sade Frederick Federley som var skarp kritiker av FRA-lagen innan den klubbades genom i riksdagen men övertalades till slut att rösta ja vid omröstningen.
Kräver representanter
– Men det är svårt att veta exakt hur det går till. Det här är ytterst hemliga saker. Även de personer, som är med om de översyner av verksamheten som kommer att göras, kan inte berätta i detalj vad de sett. Därför måste vi ha representanter där som alla partier kan lita på, sade Frederick Federley.
Både Romson och Federley kräver att fler partier ska finnas representerade i kontrollorganet SIUN (Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten). Där har hittills bara Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet varit representerade.
– Vi har en känsla av att där inte finns personer som alla kan lita på. Det är bara tre partier som är representerade – och som alla tre är väldigt positiva till den här typen av verksamhet, sade Åsa Romson.
– Vi kräver att alla partier ska vara med och att vi får ett kontrollorgan som är på riktigt, som kan avge rapporter som kan leda till förändringar.