– Det finns en grundregel: Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Under varma, fuktiga dagar, trivs bakterierna och mögel som allra bäst och det ställer högre krav på vår livsmedelshantering. Men trots att många vet om det här blir det ibland tvärtom – sommarsemestern innebär ofta en mer avslappnad inställning till måltiden och hur vi äter mat. Maten står framme i timmar och handhygienen är sisådär. Något som kan sluta i magsjuka.
– Vi ändrar beteende under sommaren vilket leder till att många blir sjuka. Till exempel när man är ute på picknick finns inte samma möjlighet att tvätta händerna eller hålla maten kall, säger han.
Ta med kylväska när du handlar
Men med rätt hantering blir det mindre risk för att få i sig otrevliga bakterier och matsvinnet minskar:
– När du har handlat, ta med en kylväska om du ska vara borta länge. Sen hemma i köket ska du ta hand om kylvarorna så fort som möjligt och sätta in i kyl och frys. Kylvaror ska helst inte stå framme, max två timmar men gärna ännu fortare. Ta hand om kött och fisk först, säger han.
I klippet ovan dukar SVT upp en buffé och Livsmedelsverket ger fler tips hur man kan undvika att drabbas av rötmånaden.