Möten mellan björnar och människor varje dag i Sverige, uppger forskaren Jens Frank vid SLU. Arkivbilder. Foto: Jan Collsiöö/TT

Forskaren: Så ska du göra om du möter en björn

Uppdaterad
Publicerad

Om du möter en björn och tycker att det är obehagligt – gör ljud. Vill du vara med om mötet på avstånd – gör tvärtom. De tipsen ger Jens Frank vid Sveriges lantbruksuniversitet, som bland annat forskar kring människors rädsla för björn.

Flera dödliga björnattacker på kort tid sprider oro i Rumänien. I Sverige är björnattacker ingen vanlig företeelse, men om man mot förmodan skulle se en björn – vad ska man då tänka på? SVT Nyheter ringde upp Jens Frank, forskare vid institutionen för ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Vad ska man göra om man möter en björn?

– Om du inte är rädd och vill se eller fotografera björnen: var tyst, gå försiktigt eller stå stilla för att inte skrämma bort den, säger Jens Frank och fortsätter:

– Tycker du att det är obehagligt – gör precis tvärtom. Om du gör ljud ifrån dig är chansen större att du aldrig får se en björn. De brukar oftast hålla sig undan om de hör en människa komma nära.

Är det inte farligt att stå stilla vid ett björnmöte, även om man inte är rädd?

– Nej, så länge björnen inte uppfattar dig som ett hot mot den själv eller någon resurs – som deras ide, ungar eller mat.

Björnattacker i Skandinavien sker främst i samband jakt, poängterar forskaren Jens Frank. Att bli angripen när man bara går i skogen är extremt sällsynt, menar han. Foto: Frank Rumpenhorst/AP/TT, Privat

Kan göra skenangrepp

Hur vet man om en björn känner sig hotad?

– Då gör den ett skenangrepp. Björnen rusar mot dig men viker av i sista stund. Det ska mycket till för att man inte ska uppfatta att björnen försöker få dig att gå därifrån. Om ett skenangrepp inträffar ska man bara gå iväg.

– De allra flesta som blir angripna är beväpnade. Dels kanske man känner sig mer trygg med ett vapen och står kvar i stället för att backa när björnen gör ett skenangrepp. Dels riskerar man att skjuta djuret – och en skadad björn ökar risken för ett fullföljt angrepp.

Och om den mot förmodan går till attack på riktigt?

– Lägg dig ner och spela död, för att visa att du inte är ett hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.