Resultatet i det svenska riksdagsvalet skapar rubriker i hela världen. På onsdagskvällen erkände Magdalena Andersson (S) sig besegrad och meddelande att hon kommer att begära sitt entledigande som statsminister under torsdagen.
Nu stundar ”mödosamma förhandlingar” för Ulf Kristersson (M), skriver El País och pekar framför allt på motsättningarna mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna.
Stockholmssyndromet
Der Spiegel jämför samarbetet mellan borgerligheten och SD med det psykologiska tillståndet ”Stockholmssyndromet” (att personer som tas som gisslan sympatiserar med eller identifierar sig med förövarna).
”Valet har förändrat Sverige för alltid”, skriver tidningen.
The Washington Post rapporterar att den europeiska ytterhögern välkomnar SD:s stora framgångar och citerar Marine Le Pen, ledare för det franska nationalistiska partiet Nationell samling:
”Överallt i Europa strävar människor efter att ta tillbaka kontrollen över sitt öde”.
Vidare skriver tidningen att SD bildades av ”högerextremister” och nynazister” och att partiet har vunnit mark i svensk politik trots att såväl andra partier som media ”har hållit sig på avstånd”.
”Behandlades som paria”
Även BBC fokuserar på Sverigedemokraternas rötter och skriver att partiet ”föddes ur en nynazistisk rörelse”.
SD, som tidigare behandlades som paria av de andra partierna, har nu över 20 procent av rösterna. Partiet har sakta blivit starkare medan man har ”försökt att polera ytan”, fortsätter kanalen.
AP skriver att en ångest har vuxit fram i Sverige, en ångest över den ”höga brottsligheten i segregerade stadsdelar där många invandrare som inte har lyckats integreras i det svenska samhället bor.”
Nyhetsbyrån understryker dock att Magdalena Andersson fortfarande är populär bland väljarna.