Unga intagna använder surfplattor – kan planera rymningar

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella barn och unga som är dömda till vård har rätt att använda surfplattor och telefoner. Men möjligheten missbrukas också för att planera rymningar med hjälp utifrån. 

Rymningen från Ljungbacken i Uddevalla i måndags kväll skedde genom att misstänkt beväpnade och maskerade personer hotade en ur personalen att öppna grinden till en låst rastgård och släppa ut en 16-åring. Av allt att döma tycks fritagningen, från hemmet som inte har högsta säkerhetsnivån, ha varit planerad.  

De intagna på Sis-hem har rätt enligt FN:s barnkonvention att få använda elektronisk utrustning och ha tillgång till internet. Det gör möjligheten att planera en rymning betydligt enklare än för exempelvis en intern på ett fängelse. 

– Vi får inte glömma bort att vi har barn här och de måste kunna kommunicera med sina anhöriga. Däremot ska de naturligtvis inte ha kontakt med sina kriminella kompisar och vi har möjlighet att begränsa användningen. Men det här är en utmaning för myndigheten, säger Sis generaldirektör Elisabeth Åbjörnsson Hollmark. 

Flera väpnade fritagningar

Unga som har begått grova brott döms nästan alltid till sluten ungdomsvård och hamnar på ett av de sju hem i Sverige med högsta säkerhetsnivån. Antalet rymningar från dessa ökade från elva 2019 till 26 förra året. I år ser det ut att minska igen, hittills har det skett sex rymningar från slutna Sis-hem. Totalt sedan 2018 fram till september i år har det skett 54 rymningar. 

SVT har granskat de incidentrapporter som skrivs när våld eller hot förekommer och minst sju av rymningarna tycks ha varit planerade tillsammans med utomstående. Det handlar till exempel om en fritagning av en dömd mördare i Kungsbacka sommaren 2020. I ett annat fall 2018 fick en ungdom, dömd för mordförsök på en vaktmästare, hjälp att rymma från hemmet. 

Rymmer under bevakade aktiviteter 

Flera av rymningarna har skett när den intagna har varit på en bevakad aktivitet och här menar Elisabeth Åbjörnsson Hollmark att myndigheten tidigare inte haft rutiner för att göra säkerhetsbedömningar.  

– Det här är en resa som den här myndigheten gör. Det är därför som vi nu har etablerat en säkerhetsavdelning och vi har rekryterat lokala säkerhetssamordnare.  

Vid Statens institutionsstyrelse pågår nu ett säkerhetsarbete för att göra det säkrare för både personal och de boende. Bland annat ska alla hem delas in i olika säkerhetsklasser. I nuläget har sju hem högsta säkerhetsnivån med plats för totalt 75 unga. 

Rymningar från ungdomshem

Rymningar från slutna ungdomshem: 

2018: 11 st 

2019: 11 st 

2020: 26 st 

2021 jan-sept: 6 st 

Rymningar från LVU-hem:

2020: 436 st

2021 jan-sept: 244 st 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.