Ardalan Shekarbi (S) och Magdalena Andersson (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar om att skydda liv”. Socialdemokraterna vill införa hemliga tvångsmedel mot personer under 15 år. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

S-förslag: Gör det möjligt att avlyssna barn under 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna säger att samhället är i en akut nationell kris där det grova våldet kryper längre ned i åldrarna. För att komma till rätta med problemen föreslår partiet bland annat att barn under 15 ska kunna vara föremål för hemliga tvångsmedel.

– Vi befinner oss i en akut och nationell kris där barn utnyttjas som barnsoldater av vuxna, säger S-ledaren Magdalena Andersson, på en pressträff under fredagen tillsammans med Ardalan Shekarabi (S).

Lagstiftningen för att använda hemliga tvångsmedel, som avlyssning, under en brottsutredning begränsas till 15 år. Detta vill S ändra på.

– Det innebär att lagstiftningen skulle få samma möjlighet till avlyssning oavsett ålder, säger Magdalena Andersson.

Enligt S-ledaren skulle detta försvåra utnyttjandet av unga till grova brott och öka möjligheterna att också komma åt personer som beställer mord.

– Det har inte varit möjligt tidigare och det handlar om att man har velat skydda barns privatliv, deras integritet, men med den utveckling som vi ser i dag så måste det vägas mot risken att de dras in i brottslighet och att skydda deras liv, säger Andersson, och konstaterar att man svängt i frågan.

”Måste införas”

För närvarande utreds detta av regeringen och förslag ska lämnas den 20 december i år. Socialdemokraterna vill nu föregå detta.

– Vi säger redan här och nu att det här måste införas.

S vill också snabba på införandet av så kallade ungdomskriminalitetsnämnder av dansk modell.

– Helt utan begränsningar i ålder så ska man, tillsammans med föräldrar, möta en domare i en ungdomskriminalitetsnämnd. Polisen ska också vara närvarande, säger Andersson.

– Det här handlar om att den svenska staten ska kliva fram, och att staten ska ta ett tydligare ansvar för just unga som är på väg in i kriminaliteten, säger Shekarabi.

Ordföranden i nämnden ska vara eller ha varit domare. De andra två ledamöterna ska komma från polisen respektive kommunen.

När riksdagen öppnar igen i nästa vecka planerar partiet att lägga fram ett utskottsinitiativ om att skyndsamt införa detta.

Rikspolischef Petra Lundh i Agendas studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
200 domstolsbeslut om hemlig avlyssning har lett fram till gripandena och förhindrat grova brott, enligt rikspolischef Petra Lundh. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.