Reporter Julia Lindvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Julia Lindvall om hur partierna ställer sig till en förkortad arbetstid. Foto: Rebecka Haglund/SVT

S-förslaget: Korta arbetstiden till 35 timmar i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska arbetsgrupp som leds av Annika Strandhäll kommer att föreslå att arbetstiden på sikt ska kortas till 35 timmar i veckan. Det erfar SVT.

Under våren och sommaren har Annika Strandhäll (S) lett en arbetsgrupp som haft i uppdrag att ta fram ny arbetsmarknadspolitik för Socialdemokraterna, och på en pressträff på fredagen väntas hon presentera vad gruppen har kommit fram till.

Enligt uppgifter till SVT kommer ett av förslagen vara att Socialdemokraterna ska driva på för att arbetstiden ska kortas från 40 till 35 timmar i veckan. Enligt arbetsgruppen bör Socialdemokraterna arbeta för att riksdagen ska lagstifta om en generell arbetstidsförkortning som ska gälla för alla branscher.

Annika Strandhälls arbetsgrupp är en av elva grupper som under året har arbetat med att ta fram förslag på ny politik inför valet 2026. Förslagen som presenteras på fredagen ska inte betraktas som partiets färdiga politik, utan ett underlag till partiets kongress nästa år.

Hör mer om vad de andra riksdagspartierna och arbetsmarknadens parter tycker om arbetstidsförkortning i videon.

Arbetstid i Sverige

Lagen om arbetstid reglerar bland annat hur många timmar en person får jobba under en vecka. Enligt nuvarande lagstiftning får arbetstiden uppgå till högst 40 timmar i veckan, vilket brukar kallas för heltid.

Så har lagen sett ut sedan 1973, då den senast ändrades.

Omkring 80 procent av tjänstemännen och 74 procent av arbetarna jobbar 40 timmar i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.