Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s politikreporter Julia Lindvall om hur partierna ställer sig till en förkortad arbetstid. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Så tycker politikerna om att korta arbetstiden

Uppdaterad
Publicerad

Kan arbetstidsförkortning bli en valfråga 2026? Under våren har ämnet dykt upp mer frekvent bland politiska partier och intresseorganisationer. I Almedalen reder SVT ut hur politikerna ser på att jobba mindre med bibehållen lön.

Efter att LO i våras meddelade att de kommer att driva frågan om förkortad arbetstid i kommande förhandlingar, och Annika Strandhäll öppnade för att Socialdemokraterna kommer att lägga om sin politik på området, har frågan om förkortad arbetstid blivit aktuell igen.

Bland väljarna finns ett stort stöd för att korta arbetstiden. 68 procent av väljarna tycker enligt en färsk opinionsundersökning från Verian att förkortad arbetstid med bibehållen lön är ett ganska eller mycket bra förslag.

Almedalen 2024

Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare är mest positiva. Av dem svarar hela 96 procent att de tycker att det är en ganska eller mycket bra idé. Men även bland de partier där stödet är som lägst ställer sig ändå omkring hälften av väljarna positiva till en arbetstidsförkortning.

Hör SVT:s politikreporter om argumenten som hörs i debatten, och vad som väntas hända med frågan inför valet 2026.

Majoritet av väljarna vill att arbetstiden kortas

2057 svenskar har under juni månad svarat på frågan ”Vad tycker du om förslaget att korta arbetstiden generellt i Sverige med bibehållen lön?” i en webbenkät från Verian.

Nedan redovisas andelen väljare, sorterat utifrån partisympati, som tycker att förslaget är ”ganska bra” eller ”mycket bra”.

Moderaterna – 48 procent

Liberalerna – 59 procent

Centerpartiet – 75 procent

Kristdemokraterna – 49 procent

Socialdemokraterna – 83 procent

Vänsterpartiet – 96 procent

Miljöpartiet – 96 procent

Sverigedemokraterna – 53 procent

Källa: Verian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet