Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gäster hamstrade alkohol innan den öppna baren skulle stängas, berättar gäster om Uppsala universitets mingel. Enligt kommunikationsansvariga Pernilla Björk handlade det dock inte om en öppen bar. Foto: David Rydell/SVT och privat

Uppsala universitet avslutade Almedalsveckan – och bjöd på gratis alkohol: ”Folk satt med två-fem glas”

Uppdaterad
Publicerad

Under Almedalsveckan anordnade Uppsala universitet ett mingel, där det under två timmar var fri tillgång till alkohol, enligt gäster som SVT Uppsala pratat med.

– Jag tycker att det är oansvarigt, säger Fredrik Sarlin, en av gästerna.

Liksom tidigare år tillhörde Uppsala universitet ett av de lärosäten som satsade mycket pengar på att medverka i Visby under Almedalsveckan även i år.

Universitetets budget landade på en rekordstor summa om 1,2 miljoner kronor, vilket UNT var först att rapportera om. Bland annat arrangerades drygt 50 seminarier.

Almedalen 2024

Men en del av budgeten gick också till en mingelfest, där det enligt flera gäster som SVT Uppsala pratat med var fri tillgång på öl och vin under två timmar. Offerten för tillställningen låg på 312 000 kronor, men den slutliga kostnaden är inte känd ännu, enligt Pernilla Björk, kommunikationsansvarig vid Uppsala universitet

– Det var en mingelfest som Uppsala universitet hade anordnat. De hade en öppen bar där folk kunde gå och ta öl och vin. Det var helt fullt, och folk satt med två till fem glas vin var när baren stängde för att ha resten av kvällen, säger Fredrik Sarlin, en av dem som var på plats.

Uppsala universitet: ”Går inte åt mer alkohol”

Pernilla Björk, kommunikationsansvarig på Uppsala universitet, nekar att det skulle ha handlat om en öppen bar – trots att gästerna varken behövde betala eller uppvisa någon typ av biljett.

– Vi hade öl, vin och alkoholfritt mellan klockan 20 till 22 och räknade på en och en halv enheter per person. Vi valde att göra så istället för att hålla på med biljetter, säger hon.

Men en bild från minglet, och flera vittnesmål från gäster, visar att många passade på att ta fler enheter än en och en halv per person.

Uppenbarligen blev det mer än en och en halv per person?

– Det kan inte jag svara på, jag vet också att det var väldigt många som inte tog någonting alls, säger Pernilla Björk.

Inga skattepengar till minglande

Enligt Pernilla Björk gick dock inga av skattebetalarnas pengar till minglet i Almedalen.

– Universitetet har flera hundra år gamla fonder som är pengar som donerats till universitetet, och de pengarna använder vi till bland annat Almedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet