Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Kristoffer Törnmalm om argumenten för och emot gårdsförsäljning av alkohol. Foto: Andreas Hult/SVT

Gårdsförsäljning av alkohol – så tycker politikerna

Publicerad

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol är en av svensk politiks längsta följetonger. I sommar väntas regeringen besluta om en lagrådsremiss i frågan, men ännu är det sista ordet inte sagt.

Frågan om alkohol ska kunna köpas direkt från de producerande gårdarna har delat de svenska politikerna i snart två decennier.

Saken har utretts tre gånger, men i sommar väntas regeringen besluta om en lagrådsremiss, för att därefter skicka den till EU-kommissionen för granskning.

Almedalen 2024

Knäckfrågan har varit om gårdsförsäljningen skulle äventyra Sveriges undantag från EU:s konkurrenslagstiftning gällande Systembolagets monopol.

Tror att monopolet hotas

Socialdemokraterna är tveksamma till om det rimmar med monopolet, liksom flera remissinstanser och en rapport från Socialdepartementet. Den senaste av utredningarna säger att det går visst – om gårdsförsäljningen sker i mycket begränsad form.

Besökare hos en producent som betalat för ett studiebesök, ska enligt regeringen få köpa tre liter vin, 0,7 liter spritdryck, tre liter starköl och tre liter ”andra jästa drycker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet