• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

–Visstid behövs ibland, men då ska det finnas skäl för det, säger statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Rolf Linde/SVT

S går till val på att avskaffa allmän visstid

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna presenterar i dag en handlingsplan för ökad trygghet på arbetsmarknaden.

Ett vallöfte är att avskaffa allmän visstidsanställning.

Statsminister Stefan Löfven kallar planen för ett kraftfullt handlingsprogram för ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

– Om man arbetar hårt ska man också ha trygghet, säger han.

– Det är alldeles för många som känner en klump i magen inför ibland snabba och brutala omställningar på arbetsmarknaden.

Löfven pekar på unga som särskilt utsatta, till exempel genom ”sms-anställningar”. De känner otryggheten ”in på bara skinnet”, säger han.

Planen består av tio punkter. En av de mest konkreta är att avskaffa anställningsformen ”allmän visstid”.

Skulle ses över

Allmän visstid är en anställningsform som man kan ha hos en arbetsgivare i sammanlagt två år under en femårsperiod. Om tvåårsgränsen överskrids ska anställningen övergå till en fast anställning.

Anställningsformen infördes 2007 av den förra Alliansregeringen.

– Det ska alltid finnas ett skäl till varför man vill anställa på visstid. Man ska inte använda sig av det bara för att man har lust, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Socialdemokraterna lovade redan i valmanifestet 2014 att ”se över” allmän visstid. Från LO-håll vill man att anställningsformen avskaffas. Svenskt Näringsliv anser dock att allmän visstid är viktig för företagen och en väg in till fast jobb för många arbetslösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.