Socialdemokraterna ställer sig bland annat bakom att ha tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel i den svenska migrationspolitiken. Foto: Sören Andersson/TT

Här är S bud om migrationspolitiken – säger ja till riktmärke

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna säger nu ja till ett “volymmål” i asylmottagandet. Det framgår av det förhandlingsbud som partiet lämnat över till de andra partierna i migrationskommittén under onsdagen.

I augusti ska migrationskommittén lägga fram ett förslag för en ny migrationslagstiftning. Socialdemokraterna har nu lagt fram sitt bud i förhandlingarna. SVT Nyheter har tagit del av hela förhandlingsbudet.

Där framgår att Socialdemokraterna vill ha ett mål, eller ett riktmärke som det kallas i sammanhanget, som gör att Sveriges asylmottagande skulle motsvara “Sveriges befolkningsandel i EU, sett över tre års tid bakåt med hänsyn tagen till framtida prognoser”. 

Det skulle innebära att Sverige skulle ta emot mellan 2-3 procent av de asylsökande i EU, något färre asylssökande i dag.  Vilket Miljöpartiet är kritiska till.

M och KD ha större minskning

Moderaterna välkomnar att Socialdemokraterna är för ett ”volymmål”. De och Kristdemokraterna argumenterar för ett riktmärke som innebär en minskning av asylinvandringen med 70 procent. 

Socialdemokraterna ställer sig också bakom att ha tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel.  

För att få uppehållstillstånd vill Socialdemokraterna att det bör införas krav på “vandel, försörjning och kunskap i språk och samhällskunskap”.

 “Synnerligen ömmande omständigheter”

Vid anhöriginvandring vill partiet att det ska finnas krav på att den som tar hit sin familj kan försörja familjen och ha en tillräckligt stor bostad, med undantag för om ansökan görs inom tre månader efter att man har kommit hit. 

Partiet vill också återinföra möjligheten att få stanna på grund av “synnerligen ömmande omständigheter”, det vill säga om andra skyddsgrunder saknas. 

Socialdemokraterna vill också förlänga tiden från när man på nytt kan söka asyl efter att ha fått beslut om avvisning från fyra till åtta år.    

Partiet är också villigt att diskutera “förbättringar vad gäller tolkar, krav på offentliga biträden med mera”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.