Partiledaren Stefan Löfven band sig hårt vid masten när han redan som nyvald ordförande tydligt sade ifrån att han inte ville ha ett förbud mot vinstuttag i välfärden. Han betonade också att han tyckte det var bra att medborgarna kan välja mellan olika alternativ i vården och skolan. Därmed utmanade han många partikamrater som vill att Socialdemokraterna ska vara ett parti som står för något annat när det gäller välfärden – bland annat ett vinstförbud.
Het debatt förvandlades till lyckorus
Kampen om välfärdspolitiken var hård inför kongressen och partistyrelsen tycks ha underskattat kraften hos dem som krävde att vinstintresset avskaffas från vård, skola och omsorg. Efter långa möten ända in på nattkröken uppnåddes till slut en kompromiss och det som spåddes bli kongressens hetaste debatt förvandlades till ett lyckorus, när det ena ombudet efter det andra klev upp i talarstolen och yrkade bifall till partistyrelsens förslag.
Förbudsfalangen var mycket nöjd med den mest omfattande förändringen, som gäller kommunernas inflytande när privata företag vill starta skolor. Kommunpolitikerna kan, enligt det beslut som den socialdemokratiska kongressen ställer sig bakom, säga nej till nyetableringar på skolans områden. Partisekreterare Carin Jämtin vill dock inte ta ordet veto i sin mun. Det kommer säkert Socialdemokraternas politiska motståndare att göra ända in på valdagen nästa år. De kommer att varna väljarna för att Socialdemokraterna vill avskaffa valfriheten och flytta makten från medborgarna till socialdemokratiska kommunpolitiker. Och i den så kallade friskolekommitten kommer alliansens företrädare att avvisa vad som uppfattas som ett kommunalt veto, sannolikt också Miljöpartiet, vilket betyder att Socialdemokraterna inte kan ingå i en överenskommelse om strängare regler för privata företag i skolans värld.
Högre pris för Löfven
Delegationen från Skåne som gått i täten för ett vinstförbud fick också med sig partistyrelsen på en skrivning om att ”vinstintresset inte ska vara styrande i välfärden”. Det är retorik som även de borgerliga partierna skulle kunna skriva under på.
Ett nederlag i vinstfrågan hade skadat den nyvalde partiledaren Stefan Löfven allvarligt. Han fick betala ett högre pris för att undvika vingklippning än han räknat med – i vågskålen vägde ledarskapet tyngre än det kommunala inflytandet.