Syftet med initiativet är, enligt ett pressutskick från partiet, att skapa ordning och reda i klassrummen och på så sätt bidra till en bättre kunskapsinhämtning.
Som en del av motiveringen anges OECD-rapporter om svenska skolan, där det konstateras att ökad studiero är av stor vikt för att förbättra PISA-resultaten.
Även en enkätundersökning av Skolinspektionen, som visar att var tredje elev i årskurs nio inte upplever studiero på lektionerna, citeras.
Förbudet kan kringgås
”Om barn ska kunna lära sig så mycket som möjligt måste skoldagen präglas av studiero. Många elever och lärare tycker att användningen av sociala medier stör i klassrummet. Inga lektioner ska störas av mobiltelefoner”, skriver gymnasieminister Anna Ekström (S).
Socialdemokraterna menar att förslaget bygger på utgångspunkten att användningen av mobiltelefoner är förbjuden i klassrummet i grundskolan.
Enligt löftet ska dock skolans rektor ha möjlighet att kringgå förbudet ”inom ramen för de lokala ordningsreglerna”. Skolan ska också tillhandahålla digitala verktyg i undervisningen om dessa används.
”Ett sätt att ge bättre förutsättningar”
Skolorna har redan möjlighet att införa mobilförbud – varför krävs ett nationellt, allomfattande förbud? Litar ni inte till enskilda skolors förmåga att själva besluta om lämpliga mobilregler?
– Vi vill ge lärarna det stöd de behöver för att skapa studiero i klassrummet och slippa diskussionen om mobiltelefoner. Vi har fullt förtroende för att lärare och rektorer fattar kloka beslut lokalt och det ska finnas en möjlighet att göra undantag från regeln. Detta är ett sätt att ge dem bättre förutsättningar för att skapa studiero i klassrummet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.
Vilka konsekvenser ska det leda till att bryta mot förbudet?
– Skolan har en rad olika disciplinära åtgärder att vidta, det kommer bli aktuellt i det här fallet också.