När partierna först gjorde gemensam sak och tog över styret av Katrineholm var det många som höjde på ögonbrynen. Liknande samarbeten fanns inte på många håll.
– Jag fick frågor om hur det var att ”sova med fienden”, säger Lars Härnström (M), gruppledare i Katrineholm, om hur partikamrater från andra delar av landet reagerade på beslutet att styra tillsammans med Socialdemokraterna.
Naturliga samarbetspartners
Sedan dess har saker förändrats. Socialdemokrater och moderater styr nu gemensamt i 25 av landets kommuner, och i Katrineholm ser sig partierna numera som självklara samarbetspartners.
– Moderaterna är det mest naturliga för oss att samarbeta med. Jag är först och främst katrineholmare, sedan socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande. Vi står för Katrineholms bästa, både socialdemokrater och moderater, säger Göran Dahlström (S), ordförande i kommunstyrelsen.
”Moderaterna har blivit socialdemokrater”
Alla är dock inte lika positiva. Oppositonsrådet Ewa Callhammar (L) menar att samarbetet är problematiskt, eftersom det gett socialdemokraterna alldeles för stort inflytande.
– I Katrineholm handlar allt om Socialdemokraterna. Moderaterna bestämmer ingenting. De har blivit socialdemokrater, säger hon.
Stämmer inte
Enligt Lars Härnström stämmer inte det, han menar att man fått igenom mycket moderat politik.
– Frågar du vänstern kanske de tycker att Socialdemokraterna blivit moderater, säger han.
En tredje period
Inför höstens val går partierna till val var för sig, men om man mandatläget inte förändras drastiskt ser båda parter gärna att det blir ytterligare en mandatperiod ihop.
– Vi är två vuxna partier som inte sätter varandra i omöjliga situationer, säger Göran Dahlström.