Foto: TT

S och MP enas om tredje pappamånad

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet enas om familjepolitiken i de pågående regeringsförhandlingarna.

Enligt uppgifter till Ekot vill den nya regeringen lagstifta om ytterligare en öronmärkt tredje pappamånad i föräldraförsäkringen, förstärka jämställdhetsbonusen och slopa vårdnadsbidraget.

S gick till val på att utöka pappamånaderna från två till tre medan MP ville gå snabbare fram och krävde att föräldraförsäkringen ska delas i tre lika stora delar.

Läget efter valet 2014

Det betyder enligt Ekots källor att MP har fått ge vika i förhandlingarna.

-Vi vill gärna se att det kan träda i kraft så snart som möjligt, säger S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson om en tredje pappamånad.

-Det är viktigt att få ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen, dels för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, dels för barnens skull.

Söker stöd hos andra partier

S och MP är kritiska till dagens jämställdhetsbonus och vill därför ta fram andra ekonomiska styrmedel som leder till ett jämnare uttag av föräldraledigheten.

– Där vill vi gärna diskutera med andra partier i riksdagen hur man skulle kunna utforma sådan ekonomiska incitament på ett effektivt sätt. Det viktiga är inte exakt vilken modell det blir, utan att den fungerar och finner brett stöd i riksdagen, säger Andersson.

MP ville ha två nya pappamånader, men tycker att uppgörelsen är ett viktigt steg på vägen.

– Sedan hoppas vi på att det kommer att bli sådana normer i samhället, så att män självklart kommer att ta sin del av föräldraledigheten. Men det här är en tydlig markering att vi måste röra oss i den riktningen, säger MP:s ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet