Stödet för Socialdemokraterna har minskat med nästan tre procentenheter sedan valet. Kanske påverkas väljarna av att regeringsföreträdare inte alltid varit så väl förberedd vid olika framträdanden. Vid ett möte med EU-nämnden lyckades statsministern trassla till det ordentligt och vid mötet med de nordiska och baltiska statsministrarna i Stockholm gick det inte riktigt som det var tänkt när han skulle presentera sina gäster.
Klippet med Stefan Löfvens svar på frågorna i EU-nämnden har setts av många genom sociala medier.
– Regerande är ett hantverk som tar tid att lära sig. Det krävs också kunskap om hur riksdagen fungerar, sade statsvetaren Katarina Barrling i Agenda och påpekade att regeringen till stor del består av personer som inte har någon erfarenhet av att sitta i vare sig riksdag eller regering.
Eftersom Stefan Löfven själv inte heller har någon sådan erfarenhet tycker Katarina Barrling att det är förvånande att han inte har tagit in fler riksdagserfarna i regeringen.
Historisk regeringsduglighet
En annan faktor som bidrar till att det blir en del underligheter i regeringens agerande är att det är första gången på mycket länge som Socialdemokraterna sitter i en koalitionsregering. Partiet har ju historiskt setts som mycket regeringsdugligt men nu är läget ett annat.
– Även om de är regeringsvana så är de inte koalitionsregeringsvana.
Socialdemokraterna är också ovana vid att borgerligheten är så pass enig i opposition och att det dessutom finns ett parti utanför de två traditionella blocken.
Två block
– Det finns två block, kan man säga, som båda är låsta. Dels Alliansen som inte vill samarbeta. Dels Sverigedemokraterna som är isolerade, sade Katarina Barrling.
– Och Miljöpartiet har ju ingen regeringserfarenhet.
Men Katarina Barrling tycker inte man kan dra alltför stora växlar på vad som hänt under regeringens första månad. I ärlighetens namn hade Fredrik Reinfeldt en del startsvårigheter efter maktskiftet 2006.