Skolan har blivit marknad och det går att tjäna stora pengar på verksamheten. Ett exempel på det är Ole Salsten och hans partner Jonny Nordqvist. De två startade på 90-talet företaget Baggium som driver lärlingsutbildningar i friskoleform över hela landet.
På några år har företaget blivit en vinstmaskin.
För varje elev på ett lärlingsprogram får skolans huvudman 25.000 kronor extra i statsbidrag. Tanken var att hela eller åtminstone en del av bidraget skulle gå till de arbetsplatser som tar emot eleverna. Men Baggium har valt att inte lämna ifrån en enda krona till arbetsgivarna. För 2008 och 2009 fick Baggium 95 miljoner i extrapengar.
Stora aktieutdelningar
Inflödet har också märkts rejält i Salstens och Nordqvists plånböcker. De senaste fyra åren har de två fått allt mer tilltagna aktieutdelningar från moderbolaget och tre dotterbolag som sysslar med bland annat utbildning och vård. Totalt har 43,8 miljoner kronor gått till Salsten och Nordqvist.
Men det finns mer pengar att hämta.
Förra året såldes dotterbolagen och namnet Baggium till ett nytt bolag som fortsätter med samma verksamheter.
Kvar i det ursprungliga moderbolaget, som nu bytt namn till Nordstenen, finns netto 63 miljoner kronor, pengar som inte kommer från försäljningen utan från vinster och de koncernbidrag som gått mellan moderbolaget och dotterbolagen. Det är alltså pengar som de två ägarna kan göra vad de vill med, starta ny verksamhet eller ta ut ut bolaget.
Vill inte kommentera
Samtidigt sitter Ole Salsten i kommunfullmäktige i Kungsbacka som ledamot för Socialdemokraterna och i partiet är frågan om skattebetalarnas skolpengar, som genererar stora vinster för privatpersoner, mycket känslig, så känslig att Salsten inte vill kommentera de senaste årens vinster.
-Nej, jag har inga kommentarer, utan jag hänvisar till Baggiums presstaleskvinna, säger Salsten när Rapport ringer upp.
Ann Wollner
ann.wollner@svt.se
Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se