Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oavsett vem som vinner på lördag är alla förlorare, menar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

”S-striden i Botkyrka skadar partiet på riksnivå”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den infekterade striden inom Socialdemokraterna i Botkyrka skadar partiet också på riksnivå. Och risken för S är stor att konflikten rullar vidare även efter lördagens medlemsmöte. Dessutom kommer det att ta tid att tvätta bort anklagelserna om infiltration av gängkriminella.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det före detta kommunalrådet Ebba Östlin är en av huvudpersonerna i den uppslitande striden inom Socialdemokraterna i Botkyrka. Hon avsattes nyligen vid ett socialdemokratiskt medlemsmöte. Omständigheterna kring detta möte har skapat frågetecken, bland annat har uppgifter förekommit om att gängkriminella var närvarande.

Ebba Östlins anhängare anklagar sina motståndare i partiet för detta, det vill säga för att vara infiltrerade av gängkriminella. Den gruppering som vill se Ebba Östlin avsatt avfärdar dessa anklagelser och menar att det i stället handlar om ett omfattande missnöje med Östlins ledarstil.

Maktkamp inom S i Botkyrka

På lördag ska ett nytt medlemsmöte hållas. Planen är att frågan då slutligen ska avgöras. Socialdemokraterna i Botkyrka har nominerat Emanuel Ksiazkiewicz, som ny gruppledare, men Ebba Östlin har inte gett upp. Segraren kommer att bli nytt kommunalråd i Botkyrka.

Lär bli en dyrköpt seger

Inför detta möte har anklagelserna haglat mellan de olika falangerna. Det handlar inte minst om påstådd infiltration av gängkriminella. En rapport som pekat ut ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka som tillhåll för gängkriminella spelar en viktig roll här. I den falang som vill se Östlin avsatt finns bland annat S-politiker med nära koppling till ABF.

Partiet har visserligen genomfört en intern utredning där man kommit fram till att det saknas stöd för påståendet att gängkriminella infiltrerat partiet i Botkyrka. Men kritikerna menar att utredningen är ofullständig och har många frågetecken.

En annan konfliktfråga inför lördagens möte är vilka som ska få delta i omröstningen. Partiet har beslutat att säga nej till 98 personer som sökt medlemskap i Socialdemokraterna i Botkyrka. Beslutet att neka dessa medlemskap har bekräftats av partisekreterare Tobias Baudin med motivet att motverka fraktionsbildning. Men beslutet accepteras inte av falangen som stödjer Ebba Östlin. Där har hot framförts om att vidta rättsliga åtgärder om de nya medlemmarna stoppas av partiet.

Oavsett vem som vinner omröstningen på lördag lär det alltså bli en dyrköpt seger. Den underliggande konflikten tycks inte vara på väg att lösas. Snarare tvärtom. Under veckorna som gått har skyttegravarna grävts allt djupare. Det finns alltså en betydande risk för S att striden rullar vidare även efter lördagens medlemsmöte.

Skadar partiet på riksnivå

Turerna i Botkyrka skadar det socialdemokratiska partiet även på riksplanet. Den centrala partiledningen har tvingats blanda sig i flera gånger, något som bidragit till den omfattande och mestadels negativa mediala uppmärksamheten. I veckan hölls också en aktuell debatt i riksdagen på temat infiltration och otillbörlig påverkan av politiska institutioner. Denna debatt var en direkt konsekvens av turerna i Botkyrka.

Så även om striden egentligen är lokal har den alltså även fått betydande återverkningar på riksnivå. Den ger också de politiska motståndarna bränsle åt anklagelser om att partiet är infiltrerat av gängkriminella. Den skapar även en bild av ett parti i oordning, med interna stridigheter och hugg i ryggen.

Oavsett hur striden på lördag slutar är det därmed svårt att se att någon ska kunna utropa sig till vinnare om, eller när, krutröken lägger sig. Fraktionerna kommer att bestå under lång tid, liksom motsättningarna, som tycks vara avgrundsdjupa. Anklagelserna om infiltration av gängkriminella kommer också ta tid att tvätta bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet