Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter splittringen – nu lanseras nya partiet ”oberoende S” i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Efter lång tid av splittring inom Socialdemokraterna i Botkyrka lanserar nu ett gäng politiska vildar det nya partiet Oberoende S, i Botkyrka kommun.

Det nya partiet består av tidigare medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka som lämnat partiet och först grundade en förening. Nu lanserar de alltså ett nytt parti.

De före detta socialdemokratiska ledamöterna har sedan ett år tillbaka suttit i det politiska minoritetsstyret ”Botkyrkas bästa” tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna, Tullingepartiet och Centerpartiet.

Maktkamp inom S i Botkyrka

”Vänskapskorruption lamslog partiet”

”Gränsen mot den organiserade brottsligheten suddades ut och vänskapskorruption lamslog partiet” skriver de själva om varför de lämnade moderpartiet och nu bildat ett nytt parti, på sin nya hemsida.

Grunden har de fortfarande i traditionella socialdemokratiska värderingar, men de ”står på egna ben och är helt fristående från Socialdemokraterna” skriver de.

Se vad som låg bakom splittringen och maktskiftet i Botkyrka:

SVT:s reporter Jens Larsson förklarar vad som lett fram till dagens besked i Botkyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Jens Larsson förklararbakgrunden – efter maktskiftet i Botkyrka förra året. Foto: Ellen Pan/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet