• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stefan Löfven fick pressas hårt innan han tackade ja till jobbet att ta över S. Bilden är tagen i januari 2012, då Stefan Löfven valdes till ny partiledare. Foto: Anders Wiklund/TT

S-toppen om när hon låste in Löfven: ”Stefan var nästan skräckslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Han sjönk ner så långt att han nästan hamnade på golvet och såg skräckslagen ut. Stefan Löfven – som snart avgår – ville aldrig bli partiledare.

Nu berättar Heléne Fritzon nya detaljer om hur det gick till när hon och Sven-Erik Österberg stängde in S-ledaren i ett rum och övertalade honom att kandidera som statsminister.

Han var den ofrivilliga statsministern.

När Stefan Löfven valdes till ny partiledare var Socialdemokraterna ett parti i kris. Turerna kring Mona Sahlin och Håkan Juholt var ett öppet sår – nu behövde man snabbt hitta en ny ordförande som kunde ena partiet.

Politikbyrån

I säsongspremiären av SVT:s Politikbyrån berättar EU-parlamentarikern Heléne Fritzon – som då satt i Socialdemokraternas verkställande utskott – hur det gick till när hon och Sven-Erik Österberg fick uppdraget att förklara för Stefan Löfven att han måste tacka ja till jobbet.

”Var nästan skräckslagen inför uppdraget”

Trion stängde in sig i ett litet och oansenligt rum i riksdagen där de satte sig på tre hårda stolar utan något bord emellan sig. Därefter började diskussionen – eller övertalningen om man så vill.

– Stefan var väldigt tagen, nästan skräckslagen inför uppdraget. Han gled längre och längre ner på stolen, han nådde faktiskt nästan golvet, säger Heléne Fritzon i Politikbyrån och fortsätter:

– Men jag har en så vacker bild när han reser sig upp och accepterar uppdraget. För då ser jag att där reser sig vår nästa partiordförande, redo för uppdraget att både leda Socialdemokraterna och för att kandidera som statsminister.

Du blockerade visst utgången så att han inte skulle kunna fly?

– Haha... det har sagts mycket om det där mötet, men det är klart att det blir en väldigt hög press när man befinner sig i ett så skarpt läge som vi gjorde. Så klart ligger mest press på den person som får den skarpa frågan. Den som inte blir tagen och skräckslagen inför den uppgiften utan som direkt räcker upp handen och säger ”jag vill bli statsminister”, den personen ska nog inte ha jobbet.

– Min bild är att vi behövde pressa Stefan och att han behövde den här resan. Men jag skulle säga att de råd som betydde allra mest var de han fick från sin Ulla (Löfven, reds anm).

”En statsminister som verkligen har prövats”

När Stefan Löfven nu avgår har han varit partiledare i nästan tio år och statsminister i sju. Heléne Fritzon summerar åren:

– Han är en statsminister som verkligen har prövats. Han har hanterat allt från flyktingkrisen, terrorattentat och den pandemi vi fortfarande befinner oss i.

Se hela avsnittet Bulldozern av Politikbyrån, om valet av ny S-ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet