S vill återinföra förbud i vården

Uppdaterad
Publicerad

Återinför förbudet för skattefinansierad vård att ta emot försäkringspatienter liksom förbudet att sälja universitetssjukhusen. Det föreslår socialdemokraternas sjukvårdspolitiska arbetsgrupp.

Gruppen vill också inrätta en nationell vårdrevision, där staten landstingen och de fackliga organisationerna samverkar för att minska administrationen inom vården. Socialdemokraterna vill också se nationella och regionala råd för samverkan. Men partiet tror inte på något förstatligande av sjukvården.

– Däremot vill vi ha mer nationell jämlikhet. Men det är inte nödvändigtvis landstingsgränserna som är ojämlika. Det ser man ju i Stockholm, säger Lena Hallengren (S), som lett arbetsgruppen.

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin så står de politiska motsättningarna kring skattesänkningar eller mer resurser till välfärd, och kring hur vården ska styras och de gemensamma resurserna användas.

– Det är privatiseringar eller pragmatism, säger Jämtin.

All vård patientstyrd

Socialdemokraternas huvudprioriteringar i sjukvårdspolitiken är:

 * Mer resurser och tid för vård – låt proffsen vara proffs.

 * Jämlik och tillgänglig vård.

 * Personalens kompetens avgör vårdens kvalitet.

 * Forskning och samverkan för medicinska framsteg i vården.

I sin budgetmotion anslog S två miljarder kronor för 2014 till sjukvården i en riktad insats för mer vårdpersonal. Partiet vill också utveckla vårdgarantin så att den ges utifrån diagnos. All vård ska vara patientstyrd. Valfriheten handlar inte i första hand om att välja mellan olika företag och vårdgivare utan om patientinflytande. S föreslår ett patientkontrakt, som omfattar alla delar i hälso- och sjukvården. Patientens möjligheter att styra när behandlingen ska ske ska stärkas.

Ett annat förslag är nationella program för folksjukdomar och samverkansmodeller för barn och ungdomar mellan skola, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.