SVT:s enkätundersökning visar också att 88 procent av kommunalråden vill använda lagstiftning för att tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar. Foto: TT

Lokala S-toppar pressar regeringen om asylboende

Uppdaterad
Publicerad

De socialdemokratiska kommunalråden vill inte vänta längre. Den så kallade ebo-lagen som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill, ska skrotas under mandatperioden. Det tycker nära 60 procent av partiets kommunstyrelseordföranden visar en enkät som SVT Nyheter gjort.

Det var på kongressen 2009 som Socialdemokraterna beslutade att ebo-lagen skulle skrotas vid en valseger. Beslutet fattades efter ett hårt internt tryck från bland andra Malmös dåvarande starke man Ilmar Reepalu och Anders Lago, som då var kommunalråd i Södertälje. Han sa så här samma dag som beslutet fattades:

– Jag är glad, det är ett stort framsteg för en fråga som jag och Södertälje drivit under lång tid. Nu har vi fått ett beslut som innebär att Socialdemokraterna vill ändra ebo-principen och ta fram ett nytt system för mottagande.

”Stor risk för utanförskap”

Men i regeringsställning har den känsliga frågan blivit liggande. Och nu sätter de socialdemokratiska kommunalråden press på regeringen. En enkät som SVT Nyheter gjort visar att 58 procent av de kommunstyrelseordföranden som svarat vill att ebo-lagen skrotas under mandatperioden.

– Det skulle ha gjorts för länge sedan. Jag tycker att man ska bli placerad i en kommun där det finns en lägenhet och en möjlighet att få ett jobb och där ska man vara under exempelvis två år, säger Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm.

Marie Larsson i Älvkarleby vill också skrota principen om eget boende så snart som möjligt.

– Vi måste ta ansvar för den verklighet ebo-lagstiftningen inneburit för människor. Jag ser en stor risk för utanförskap, inte minst på grund av trångboddheten, säger hon.

Även Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, vill att flyktingarna ska få mindre att säga till om när det gäller var de ska bo.

– Är det så att man måste bo var man vill eller ska vi vara tuffare och säga ”Du är jättevälkommen till Sverige men för din och Sveriges skull är det bättre om du bor i den här kommunen”, säger han. 

”Miljöpartiet har för stort inflytande”

Ebo-lagen blottar ännu en spricka i den rödgröna regeringen. Miljöpartiet är helt emot att skrota den.

Göran Dahlström tror att det är just Miljöpartiets inflytande som är skälet till att ingenting händer. Han tycker att Miljöpartiet har för stort inflytande över migrationspolitiken. Det är en åsikt som delas av 14 procent av de kommunstyrelseordföranden som svarat på SVT:s enkät.

– De hade för stort inflytande på den borgerliga regeringen och man har det givetvis i dag. Jag vill ha en överenskommelse över blockgränsen, säger Göran Dahlström.

SVT:s enkätundersökning visar också att 88 procent av kommunalråden vill använda lagstiftning för att tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar.

– Det är viktigt för integrationen och det handlar också om att kommuner ska få möjlighet att ta emot på ett bra sätt, säger Marie Larsson i Älvkarleby.

Så gjordes undersökningen

SVT har skickat en enkät till de ledande socialdemokratiska kommunalråden i de 189 kommuner där Socialdemokraterna styr, antingen i koalition med andra partier eller själva. 129 kommunalråd har svarat vilket innebär en svarsfrekvens på 68 procent.

Så tycker S-kommunalråden

 Ska lagstiftningen ändras så att alla kommuner blir tvungna att ta emot flyktingar?

 Ja              88 procent

 Nej            6 procent

 Vet ej/avstår 6 procent

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att Ebo-lagen ska rivas upp. Ska det ske denna mandatperiod?

 Ja              58 procent

 Nej            4 procent

 Vet ej/avstår               38 procent

Har Miljöpartiet för stort inflytande över migrationspolitiken?

 Ja              14 procent

 Nej            53 procent

 Vet ej/avstår               33 procent

 Ska etableringsreformen rivas upp?

 Ja              41 procent

 Nej            15 procent

 Vet ej/avstår               44 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.