– Det kan absolut innebära personalminskningar, säger Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson (S).
Socialdemokraterna har under det senaste året gått igenom hur man kan skära ner och effektivisera statlig förvaltning. Vid en eventuell valseger kommer Magdalena Andersson att inrätta en expertenhet under finansdepartementet som ska göra omfattande budgetgenomlysningar av de 20 största myndigheterna.
Danmark förebild
Förebilden är Danmark där målet är att spara totalt 12 miljarder danska kronor på effektivare myndigheter.
Hur många jobb som kommer att försvinna till följd av besparingarna kan Magdalena Andersson inte svara på idag.
– Det kan absolut innebära personalminskningar men i dagsläget är det så pass hög omsättning på de stora myndigheterna att det bör kunna ske genom naturliga avgångar, säger hon.
Skälet till att Socialdemokraterna vill stärka greppet om de största myndigheterna är det begränsade utrymmet för satsningar under nästa mandatperiod.
Tio miljarder till vallöften
Förhoppningen är att frigöra uppåt tio miljarder som ska hjälpa till att finansiera vallöften som 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa och mindre klasser i grundskolan.
– Det finns inte ett så stort reformutrymme under nästa mandatperiod och då handlar det om att dels höja en del skatter och få fler människor i arbete. Men det handlar också om att få ut maximalt från varje skattekrona. Ett sätt att göra det är att effektivisera den statliga förvaltningen.
Utöver personalminskningar pekar Magdalena Andersson på effektivare it-system och billigare lokalkostnader.
– Det handlar om att vända och vrida på varje skattekrona och se till att den används så effektivt det bara går, säger hon.
Moderaterna kritiserar Socialdemokraternas utspel. Anna Kinberg Batra, ordförande i riksdagens finansutskott, säger att förslaget är dåligt underbyggt och att detaljerna saknas.
– Tio miljarder är väldigt mycket pengar. Det kan få konsekvenser för tusentals, kanske tiotusentals anställda och leda till att myndigheter till exempel måste lägga ner. Så det är svårt att ta ställning till förslaget innan man har sett en lista med vilka konsekvenser det faktiskt skulle få. Vilka skulle beröras, vilka skulle få lämna sina jobb?