– Vi vill förändra regelverket, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Vi har i dag det mest liberala regelverket inom OECD. Det finns idag ingen regelprövning av personen som kommer hit för att jobba, man kollar inte upp folk, fortsatte hon.
(S) vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvadring. Man vill tillsätta en utredning som ser över dagens system som man kallar för ”för liberalt”. En myndighet skall utreda för huruvida om det finns behov av en viss arbetskraft, de som får komma hit skall vara sådan som behövs på den svenska arbetsmarknaden var budskapet på dagens presskonferens.
– Vi kan inte ha ett system i Sverige där arbetsföra individer som redan finns här inte kan få jobb utan de jobben går till billig arbetskraft från andra kontinenter, sade statsminister Stefan Löfven.
Stramare linje
Det här följer den linje som (S) signalerat under en tid. I en intervju i Svenska Dagbladet hade finansminister Magdalena Andersson (S) svårt att se att Sverige ska ha OECD:s generösaste regler för outbildad arbetskraft.
– Jag ser inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter, sade hon till SvD.
Framförallt Löfvens uttalande har fått kritik. Centern har anklagat S för att piska upp motsättningar mellan människor på svensk arbetsmarknad och partiledaren Annie Lööf tyckte att S borde skämmas.
Kritiseras för sin retorik
Även Vänsterpartiets ledare tyckte att S borde se över sin retorik och menade att partiet ska rikta sin vrede mot oseriösa företag som utnyttjar människor, inte mot fattiga människor som jobbar hårt för skitlöner.
De nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring tillkom under Alliansregeringen med stöd från Miljöpartiet 2008.
En viktig förändring var att det inte skulle vara Arbetsförmedlingen som skulle avgöra om det finns ett behov av att rekrytera personer utanför EU utan arbetsgivaren själv. Den så kallade myndighetsprövningen togs bort.