Foto: Genrebild: Storyblocks

Så använder cyberkriminella dina uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Då och då händer det. Att uppgifter vi anförtrott våra appar med läcker ut till den mer okända delen av internet. Men vad händer med våra uppgifter efter att de läckt ut? Och vad används informationen för?

– Det här är väldigt värdefull information för människor som ägnar sig åt organiserad digital brottslighet, säger David Jacoby, it-säkerhetsexpert.

Förra veckan uppgav säkerhetsforskaren Alon Gal att personlig data som mobilnummer, födelsedatum, mejladresser och platsinformation har läckt ut från 533 miljoner Facebook-konton.

Och i veckan rapporterade Cybernews att data från 500 miljoner Linkedin-profiler skrapats och lagts ut på hackarforum till försäljning. Enligt ett uttalande från Linkedin rörde det sig inte om ett dataintrång, utan att data skrapats från en mängd webbsajter och företag.

Uppgifter som namn, telefonnummer, e-postadress och arbetsplats har alltså samlats in och indexerats i en enorm och avancerad adressbok som sedan köps och säljs vidare på den mörkare delen av nätet.

Men vad är det de sedan gör med informationen? Starta klippet för att höra it-säkerhetsexperten David Jacoby förklara vad dina uppgifter kan användas för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.