Jan Björklund (L) är kritisk till Hanif Balis bild Foto: Henrik Montgomery/TT och Twitter.

Så blev M-toppens vapenbild en snackis

Uppdaterad
Publicerad

Hanif Bali poserade med ett vapen – sedan exploderade Twitter. Så blev M-toppens bild en av de största snackisarna mitt i den brinnande valrörelsen.

Han är en av de största svenska politikerna på Twitter – men också en av de mest kontroversiella. Hanif Bali har en lojal skara med fans, men hans twittrande har också kostat honom en plats i Moderaternas partistyrelse.

Med bara veckor kvar till riksdagsvalet står den moderata riksdagsledamoten återigen i händelsernas centrum. Allt började med att KD-toppen Sara Skyttedal, poserade med en revolver.

Valsmart

Detta efter att KD-toppen stoppats på Kastrup med en i Danmark förbjuden försvarsspray.

Bali försvarade Skyttedal efter revolverbilden

Sara Skyttedal kritiserades i en ledarartikel i Dagens Nyheter, vilket fick Hanif Bali att rycka in och inta försvarsposition kring sin Allianskollega. Detta genom att bidra med en egen vapenbild.

På bilden, som är tagen från ett två år gammalt videoklipp från ett event där politiker var inbjudna för att diskutera vapenlagstiftning, poserar Hanif Bali med ett halvautomatiskt gevär.

Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9”, skrev Hanif Bali.

Jan Björklund till attack

Flera dagar senare blev Hanif Balis vapenbild en riksnyhet. Och det började med en tweet från allianskollegan Jan Björklund (L).

– Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att i sociala medier posera med ett halvautomatiskt skjutvapen i en skolbyggnad. Och AR-15 är inte vilket vapen som helst, det är det vapen som är vanligast att använda vid skolskjutningar och masskjutningar i USA. Det sänder en obehaglig signal, sa Jan Björklund till SVT.

Det är dock viktigt att poängtera att skyttebanan som Hanif Bali befinner sig i på bilden ligger i anslutning till en högstadieskola. Han står således inte i en skola med vapnet.

Oavsett vilket blev Jan Björklunds tweet startskottet på en intensiv debatt där politiker, debattörer och andra ville säga sitt. Och där kunde det också ha slutat.

Branschorganisationen kräver möte med Moderaterna

Men redan samma eftermiddag briserade storyn igen – efter ett oväntat pressmeddelande från Tidningsutgivarna. För samtidigt som landets journalister försökt nå Ulf Kristersson – partiledaren som efterfrågat ett ”vuxnare samtal” – för en kommentar, krävde även TU ett möte med Moderaterna.

Anledningen var de upprepade ”hot” som branschorganisationen anser att Hanif Bali riktat mot Dagens Nyheter. Som exempel lyftes ytterligare en bild från i juli där Hanif Bali poserar med vapen och skriver att han ”är i krig med DN”.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter lyfte bland annat massakern på en tidning i USA, president Donald Trumps hätska retorik mot medier och rättegången mot en svensk man som står åtalad för förberedelse till mord och som kartlagt två journalister för att sätta Hanif Balis bilder i ett sammanhang.

Hanif Bali gör en halvpudel – men skyller återigen på medierna

Samma kväll mötte TU M:s partisekreterare Gunnar Strömmer. Parterna beskrev mötet som lyckat och Hanif Bali raderade senare en av bilderna som TU kritiserat.

Samma kväll gav M-ledaren Ulf Kristersson sin kommentar och sa då att han inte kan recensera Hanif Bali. TU:s vd Jeanette Gustafsdotter var samtidigt besviken på att Hanif Bali inte tagit bort båda bilderna – något hon beskrev som ”konstigt”.

Hanif Bali, som både fått starkt stöd och hård kritik, skyllde i sin tur på medierna som han anser gör sig dumma.

Det skulle vara för mig främmande att hota journalister och ingen kan med gott samvete påstå att jag gjort det. Om man på allvar tror det så är det sorgligt och beklagligt”, skrev han i ett inlägg på Facebook samma kväll.

Margot Wallström kritiserar Ulf Kristersson

Kritiken fortsatte dock att komma, inte minst i en debattartikel från Margot Wallström (S):

Mönstret känns igen från den amerikanska alt-right-rörelsen: extrema uttalanden och provokationer blandas med humor, och när kritiken kommer skrattar man, säger att man bara skämtar och kallar kritikerna för humorlösa”, skriver hon.

Sedan dess har debatten fortsatt. De sociala medierna svämmar över av politiker som poserar med vapen – bland annat figurerar en bild där statsminister Stefan Löfven kör stridsvagn. Nu handlar debatten till stor del i stället om hycklande politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet