Foto: Jurek Holzer/Jessica Gow/TT

EU-länder ense om förbud mot engångsplast år 2021

Uppdaterad
Publicerad

Efter en överenskommelse natten mot onsdagen har förbudet mot olika produkter i engångsplast tagit ett stort steg närmare införande.

– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter.

Efter några månaders förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna nåddes i natt en överenskommelse om detaljerna, enligt ett pressmeddelande från ministerrådet. På torsdagens ministermöte i Bryssel väntas miljöministrarna fatta formellt beslut om förbudet. Sedan ska det även godkännas i EU-parlamentet innan det slutligen kan klubbas igenom. Om allt går som väntat kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021.

Miljöminister Karolina Skog tycker att överenskommelsen i stort är väldigt bra.

– Den innefattar många av de engångsprodukter som är de största nedskräparna. Sverige drev en linje där vi ville ha något fler produkter med på listan över de som nu ska förbjudas, men när lagstiftningen väl kommer på plats har jag gott hopp om att i framtiden kunna utvidga listan över förbjudna plastprodukter, säger hon till SVT Nyheter.

Bestick och sugrör förbjuds

Följande produkter förbjuds från år 2021 enligt överenskommelsen:

  • Plastbestick
  • Plasttallrikar
  • Sugrör i plast
  • Bomullspinnar i plast
  • Matbehållare i polystyren
  • Dryckesförpackningar i polystyren
  • Muggar i polystyren
  • Oxo-nedbrytbar plast

Den sista punkten, oxo-bionedbrytbar plast förekommer oftast i plastpåsar och är inte så vanlig i Sverige. Produkterna bryts ner snabbt för blotta ögat men efterlämnar kemikalier och mikroplaster. Namnet och marknadsföringen kan ge konsumenter intrycket att de är miljövänliga men så är inte fallet.

För matförpackningar och muggar som är gjorda i andra plastmaterial än polystyren har länderna kommit överens om att arbeta för att kraftigt minska användningen.

Pet-flaskor ska från år 2025 vara tillverkade av minst 25 procent återanvänd plast i genomsnitt. År 2030 ska alla plastflaskor vara tillverkade av i snitt 30 procent återanvänd plast.

Varningstexter på cigaretter

Överenskommelsen innebär också att varningstexter om att produkten innehåller plast och orsakar skada i naturen ska sättas på våtservetter och cigaretter med filter som innehåller plast.

Cigarettfimpar är den produkt som orsakar näst mest nedskräpning.

EU-länderna ställer nu hårdare krav på producenterna med förväntningen att de tar fram alternativa cigarettfilter. Producenter som fortsätter att tillverka cigaretter med plast kommer bland annat att få betala för städning av fimpar och kostnader för att sätta upp lämpliga behållare där fimparna kan slängas.

Plastförbudet lades ursprungligen fram av EU-kommissionen i maj i år, och har sedan förhandlats i olika steg under året.

– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer. Man ser problemet med nedskräpning i sin omgivning och man vill att det införs regler för detta, säger Karolina Skog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.