Du vet nog hur det känns. Du öppnar julklappen samtidigt som ett par ögon stirrar på dig. Ögon som väntar på att se en glad reaktion från dig. Inuti ligger något fult klädesplagg, eller hörlurar som inte ens fungerar på din telefonmodell. Ditt ansikte spricker upp i ett 100 procent falskt leende. Men vad gör man inte för släkten?
En utväg är att bita ihop och sedan sälja julklappen på nätet, något som många väljer att göra. Till och med under själva julaftonskvällen ger sig folk in på säljsajter för att köpa och sälja.
– Här spiller man ingen tid, man fotograferar det man har fått och säljer det vidare, säger Linnéa Aguero, presschef och hållbarhetsansvarig på Blocket.
Ingen bytesrätt enligt lag
Just elektronik är typisk att sälja vidare under julafton eftersom många köper produkter som inte är kompatibla med mottagarens produkter, enligt Linnéa Aguero. Att Black friday och Cyber monday ligger nära i tid till julafton är ännu en anledning till att många får hårda julklappar.
Och ibland är enda vägen ut just att sälja begagnat om du inte har kvitto.
– Du har inte bytesrätt enligt lag. Om en butik erbjuder det är det deras egna regler som gäller, men då kräver de flesta att du har kvitto, säger Johanna Persson, vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst.
Kan krångla även med kvitto
Är varan köpt på nätet eller över telefon blir det enklare, men då tvingas du ta hjälp av den som har beställt varan.
– Då har man ångerrätt i 14 dagar från det att man tagit emot varan, men det är den som har gjort köpet som har den rätten.
Har man tur och får ett kvitto med i paketet är det ändå bra att tänka på att det kan bli krångligt.
– Det är vanligt att man bara får göra återbetalningar till samma kort som man har gjort köpet med. Om man har fått en tröja av farmor kan de välja att endast sätta in pengarna på farmors kort, det är ganska vanligt att butiker har ett sådant villkor, säger Johanna Persson.