Barnläkaren: Så kan barn drabbas av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

 Just nu är sjukvården hårt belastad på grund av corona. I de allra flesta fall så handlar det om vuxna som blir så pass sjuka att de behöver vård, men även barn kan drabbas av allvarliga konsekvenser till följd av covid.

– Det är extremt ovanligt, men det förekommer, säger professor Jonas F Ludvigsson, vid Karolinska institutet.

Överlag gäller fortsatt bilden av barn som en grupp som drabbats i väldigt liten utsträckning när det kommer till covid-19, menar Jonas F Ludvigsson som är barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet.

– Det korta svaret när det kommer till covid-19 och barn är att de nästan inte drabbas. Vi får komma ihåg att vi har kanske 7000 döda och i stort sett ingen av dem är barn, de säger något. De kan få symtom som feber, huvudvärk, hosta och andfåddhet men de flesta blir inte svårt sjuka utan det är som en förkylning.

Men för en del blir ändå konsekvenserna allvarligare.

– Då handlar det om en väldigt liten undergrupp som blir allvarligt sjuka i det akuta skeendet. En grupp som får kvarstående besvär, så kallad lång covid, och en som drabbas av Multiinflammatoriskt syndrom eller hyperinflammation som det också kallas och som brukar komma en tid efter att de smittats av covid-19, säger Jonas F Ludvigsson.

”Ser ut som att de blir helt friska”

Vad gäller barn som blir akut, allvarligt, sjuka i covid-19 handlar det enligt uppskattningar om några tiotal fall och de som drabbats har varit barn med underliggande sjukdomar. Men vad gäller de andra två grupperna har det också slagit mot tidigare friska barn. Uppskattningsvis handlar det totalt om åtminstone en bit över hundra fall när det kommer till långtidsbesvär, och ett hundratal fall vad gäller barn som behövt sjukhusvård för hyperinflammation. Ibland omfattande sjukhusvård.

– Hyperinflammation får ett dramatiskt inledande skede med mycket insatser och ibland intensivvård.  Men det ser ut som att de här barnen blir helt friska. Även om det är ett förhållandevis nytt tillstånd där vi inte kunnat följa något fall särskilt länge så tyder mycket på det, säger Jonas F Ludvigsson.

Och även om antalet fall har blivit fler under hösten menar Jonas F Ludvigsson att föräldrar sett till helheten inte ska vara särskilt oroliga.

Hör Ludvigsson berätta och förkalra mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.