• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De vanligaste misstagen som fjällbesökarna gör är att underskatta vädret, mobilteckningen och den egna konditionen, enligt en undersökning. Foto: Lars Pehrson/SvD /TT

Så undviker du olyckor vid fjällvandringen

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har sju personer dött i svensk fjällmiljö. Men hur farligt är det egentligen att besöka de svenska fjällen?

– Det är väldigt viktigt att veta vad man ger sig in på, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Den sydkoreanska kvinna som hittades avliden under torsdagen är det sjunde dödsoffret i svensk fjällmiljö i år. Samtidigt visar en rapport från Fjällsäkerhetsrådet att andelen utländska och ovana besökare vid de svenska fjällen har ökat.

Enligt rapporten, som publicerades i somras, anser en majoritet att säkerhetsmedvetandet har försämrats.

De vanligaste misstagen som fjällbesökarna gör är att underskatta vädret samt överskatta mobiltäckningen och den egna konditionen.

”Väldigt viktigt att veta vad man ger sig in på”

Så hur farliga är egentligen de svenska fjällen? Vi ställde frågan till Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet:

– Det är absolut inte farligt men det är väldigt viktigt att veta vad man ger sig in på, speciellt under den här årstiden. Vintern har faktiskt redan kommit till fjällen och har man inte bra kläder, rätt utrustning och är förberedd på den typen av väder kan det bli farligt, säger han.

Per-Olov Wikberg rekommenderar att man både läser på och pratar med de som har erfarenhet. Att träna, exempelvis genom att sätta upp sitt tält på tomten, är heller ingen dum idé. Förberedelser är A och O.

– Den här årstiden är inget för nybörjare. Är man det kan man ta en sommartur i lättare terräng, säger han och fortsätter:

– Det är trots allt väldigt få allvarliga olyckor i fjällen. När det händer beror det nästan alltid på att man är dåligt förberedd eller att det skett en olycka, att man halkar på en sten eller faller utför ett stup.

”Har inträffat olyckor när man ska ta kort på sina kompisar”

Enligt Per-Olov Wikberg händer det betydligt fler olyckor i de norska fjällen.

– Det är mer folk och betydligt högre och brantare fjäll. Det gör att konsekvenserna blir allvarligare.

Trots det har det inträffat en hel del olyckor med absurda förtecken genom åren.

– Det har inträffat olyckor när man ska ta kort på sina kompisar, backar, ramlar ner för ett stup och skadar sig svårt. Andra har glömt sin utrustning och gett sig ut ändå. Det är absurda situationer som får svåra konsekvenser när man inte har varit med förut. Det finns massor av liknande händelser genom åren, säger han och fortsätter:

– En olycka kan inträffa när man minst anar det och det kan vara svårt att förebygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.