Vart fjärde år väljer medborgarna politiker till kommunfullmäktige. Valet sker samtidigt som valet till riksdagen. Foto: Grafik: SVT

Grafik: Så styrs en kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vart fjärde år går svenska folket till val och väljer sina företrädare i kommunerna. De som blir valda hamnar i kommunfullmäktige och utser i sin tur vilka som ska sitta i kommunens högst verkställande organ – kommunstyrelsen.

Klicka dig fram mellan bilderna här ovan för en förklaring om hur en kommun styrs!

Vart fjärde år väljer medborgarna politiker till kommunfullmäktige. Valet sker samtidigt som valet till riksdagen. [bild 1]

Ojämställt i kommunerna

Mellan 31 och 101 folkvalda politiker väljs in i kommunfullmäktige. [bild 2]

De flesta politikerna i kommunfullmäktige är fritidspolitiker. De sköter alltså sina uppdrag vid sidan av sitt vanliga arbete.

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i en kommun. Om man jämför med hur staten styrs kan man kalla kommunfullmäktige för kommunens ”riksdag”.

Kommunfullmäktige tar beslut om kommunens budget och hur mycket skatt invånarna i kommunen ska betala. [bild 3]

Kommunfullmäktige väljer sedan bland annat ledamöter till kommunstyrelsen. [bild 4]

I kommunstyrelsen sitter företrädare för både majoriteten och oppositionen. I Sverige är det vanligt att kommunstyrelsen har 9, 11, 13 eller 15 ledamöter.

Kommunstyrelsen leder och samordnar allt arbete inom kommunen samt ansvarar för kommunens ekonomi. [bild 5]

Kommunstyrelsen är det högsta verkställande organet i en kommun. Om man jämför med hur staten styrs kan man kalla kommunstyrelsen för kommunens ”regering”.

Kommunstyrelsen leds av en ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämställt i kommunerna

Mer i ämnet