Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg till riksdagens misstroendeomröstning 21 juni 2021. Foto: TT arkivbild

Så fungerar en övergångsregering

Uppdaterad
Publicerad

Den närmaste tiden styrs Sverige av en övergångsregering. Men vem styr och vad får en övergångregering göra? SVT Nyheter reder ut.

Vad är en övergångsregering?

Under tiden mellan det att regeringen har beviljats avsked och den nya regeringen har tillträtt vid den särskilda konseljen inför statschefen kung Carl XVI Gustaf behåller de avgående statsråden sina befattningar. En sådan regering kallas övergångsregering.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Vem leder övergångsregeringen?

Under processen att bilda en ny regering leder statsminister Stefan Löfven (S) övergångsregeringen.

Vad får en övergångsregering göra och inte göra?

Den har i princip samma befogenheter som en vanlig regering, men den får inte utlysa extraval. Däremot är en övergångsregering i praktiken begränsad av att den är bortröstad och saknar stöd i riksdagen.

Enligt praxis brukar en övergångsregering därför undvika beslut och förslag som är politiskt laddade. Den brukar inte heller svara på frågor eller interpellationer från riksdagsledamöter.

Kan en övergångsregering avgå?

Nej, den kan inte avgå i traditionell mening. Den sitter tills en ny regering tillträtt. Däremot kan enskilda statsråd behöva bytas ut om övergångsregeringen sitter länge.

Den 21 juni 2021 förklarade riksdagen efter omröstning att statsministern inte har riksdagens förtroende.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet