Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går det till när en bedragare skickar ett SMS från ett företagsnamn du känner igen? Hör mer i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Experten förklarar: Så går sms-bluffen till

Uppdaterad
Publicerad

Dagens bedragare kan använda sig av en mängd olika tjänster för att lura människor på pengar. Bland annat kan bluffmeddelanden hamna i sms-trådar från riktiga företag.

– Jag var nära att gå på det, säger Carolina Sörmvall som fick ett sms som såg ut att komma från Postnord.

I tisdags kväll fick Carolina Sörmvall ett sms med en länk för att betala 15 kronor i fraktavgift för ett paket. Meddelandet kom från “PostNord” och i hennes telefon hamnade det automatiskt i en sms-tråd där Postnord tidigare aviserat att hennes paket kommit fram.

Det fanns därför ingen anledning för henne att tro att det inte skulle komma från företaget.

– Jag var nära att gå på det, eftersom man inte tänker riktigt på var man trycker när man är säker på att det är rätt avsändare, säger hon.

Men när hon väl klickade på länken insåg Carolina Sörmvall och hennes sambon att hon dirigerats till en bluffsida. Hon fyllde som tur var inte i några uppgifter och blev inte av med några pengar.

Bedragarnas sms dyker upp i samma sms-konversation från Postnord.

”Inte ovanligt”

Det här tillvägagångssättet är inte ovanligt alls, menar Victoria Wagman, vd på 46 Elks som är en sms-leverantör för företag.

– Inom sms-tekniken kan man skicka sms i två format: Antingen från ett nummer eller från en textsträng, förklarar Victoria Wagman.

När företag skickar ut sms finns det ofta inget nummer kopplat till avsändaren. Seriösa sms-leverantörer blockerar möjligheten för vem som helst att skicka sms från svenska myndigheter och företag.

Men om bedragare använder sig av exempelvis nya eller utländska sms-leverantörer finns inte alltid det filtret.

– Om jag använder en sms-leverantör för att skicka ett meddelande från ordet “Postnord” till dig, så kommer din telefon att tro att det kommer från Postnord och sortera det som sådant, säger Victoria Wagman och fortsätter:

– Men det här är något som kan drabba alla företag.

På Postnord är man medvetna om bluffen. Tidigare i november gick företaget ut och varnade för att det var ”högsäsong för bluff-sms” inför julen.

– Vi jobbar ständigt med att upptäcka och varna våra kunder om pågående bluffar, säger Postnords presstjänst till SVT.

Se Victoria Wagman förklara hur bedragarna gör i klippet ovan.

Så undviker du att bli lurad

Undvik att få dina bankkonton länsade, datorfiler spärrade eller att någon använder dina personuppgifter i bedrägliga syften genom att följa dessa tips:

  • Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
  • Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl eller sms utan att vara säker på att avsändaren är legitim.
  • Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
  • Logga aldrig in på annans begäran med exempelvis bank-id.
  • Skicka inga pengar i förskott utan att du sett det du har beställt.
  • Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.