Misstanken har stärkts mot myndigetschefen. Läs SVT:s genomgång över hur han gjorde karriär. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så gjorde misstänkte mannen myndighetskarriär

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för grovt spioneri har en lång karriär inom Myndighetssverige bakom sig.

På Försvarsmakten jobbade han med internationella projekt och hanterade säkerhetsklassat material. När han sökt myndighetsjobb har han lyft fram att han har en god förmåga att skapa förtroende och bygga relationer.

Mannen, som är hög chef på en myndighet, greps tidigt på morgonen den 20 september och sitter nu häktad. Den 18 november begärdes han omhäktad och misstankarna har stärkts.

Den misstänkta brottsligheten ska enligt åklagaren ha pågått under åren 2011-2015. Under den perioden var mannen anställd både hos Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.

Under flera år arbetade han heltid som analytiker och projektledare på Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst, Must.

Deltog i internationella projekt

På Försvarsmakten var deltagande i internationella projekt och hantering av information om säkerhetspolitisk utveckling och säkerhetshotande verksamhet några av hans arbetsuppgifter.

I tjänstgöringsintyget från Försvarsmakten står det att en stor del av mannens arbete har varit sekretessbelagt och därför inte kan beskrivas detaljerat. Arbetsuppgifterna har enligt Försvarsmakten ställt mycket höga krav på säkerhetsmedvetande och noggrannhet.

Mannen har varit anställd hos Säpo, vilket SVT:s källor kan bekräfta, och i sitt cv skriver mannen själv om Säpo-jobbet att ”arbetsuppgifterna inkluderar bland annat att leda och delta i metod- och utvecklingsarbete, underrättelseinhämtning, utredningsarbete m.m”.

Framhöll förmåga att skapa kontakter

Mannen har under de senaste 10-15 åren haft flera skyddsklassade anställningar på svenska myndigheter.

Mannen jobbade flera år på Tullverket. I jobbansökan lyfter han fram sin förmåga att inge förtroende och att skapa och upprätthålla kontakter.

Mannen har i dag en hög chefsposition på en annan svensk myndighet. Även i ansökan till den myndigheten lyfte han fram sin sociala kompetens.

”En av mina absolut största styrkor är min förmåga att skapa förtroende och bygga relationer, såväl inom den egna organisationen som gentemot kunder och samarbetspartners”, skrev mannen när han sökte jobb på myndigheten.

Myndigheten vill inte ställa upp på intervju.

”Vi kommenterar inte pågående personalärenden och inte heller hur vi jobbar med våra säkerhetsfrågor”, skriver myndigheten i ett mejl till SVT.

Rubricering ändrades

Mannen var inledningsvis misstänkt för spioneri men rubriceringen har ändrats och han är nu på sannolika skäl misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Vilken typ av uppgift misstankarna gäller är i nuläget inte känt.

Mannen nekar till brott. Hans försvarare, advokat Anton Strand, vill i nuläget inte svara på om de kommer att överklaga häktningsbeslutet.

Hultqvist: ”Får återkomma”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till SVT att han har information i ärendet, men att han inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Kan det här få några konsekvenser för Sveriges säkerhet, bedömer du?

– Det får vi återkomma till när det finns mer att säga, men jag har information i ärendet, säger Peter Hultqvist.

Vet du mer om detta? Eller känner du till andra saker som vi borde granska? Tipsa gärna SVT:s grävande reportrar genom att klicka här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.