Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 20 till 15 grader – SVT tog tempen bland politikerna och frågade: ”Hur varmt är det hemma hos dig?” Foto: Vlada Cakic, Håkan Claesson/SVT

Svenskar uppmanas spara el – hur varmt är det i politikernas hem?

Uppdaterad
Publicerad

Vilken politiker har bara 15 grader hemma för att spara på elen just nu – och vilken har haft samma temperatur som vanligt på grund av fast elpris? SVT har tagit reda på hur politikerna följer uppmaningen om att sänka värmen för att spara på elen.

I förra veckan kallade regeringen till en pressträff om det rådande energiläget i Sverige. Där bad ministrarna de svenska hushållen att spara el för att minska risken för bortkopplingar.

– Två procent av den totala elanvändningen i Sverige motsvarar ungefär 3 TWh och det är ungefär lika mycket som vi kan spara tillsammans genom att sänka värmen inomhus med en grad, eller halvera användningen av varmvatten bara i bostadssektorn, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på presskonferensen.

Men vilka åtgärder har politikerna själva vidtagit när det gäller temperaturen hemma? SVT Nyheter ställde frågor – och fick minst sagt varierande svar.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.