Så länge skulle du kunna använda din mobil – egentligen. Teknikern Sofia Gröndal lotsar i djungeln av gammal elektronik. Foto: SVT/Tomas Wagner

Mobiltelefoner återanvänds sällan trots stor miljöpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Elskrot är det avfall som har allra störst påverkan på klimatet och mobiltelefoner ligger i topp. Ändå återvinns väldigt få mobiler idag. Enligt experter är det bästa för miljön dessutom om mobilerna användes så länge som möjligt.

SVT Nyheter har besökt ett företag som anser att mobiler går att använda längre tid än de flesta av oss anar.

Någon exakt siffra finns inte. Men resultatet från olika undersökningar pekar på att det kan ligga mellan 20 och 25 miljoner mobiltelefoner som inte längre används i svenska hem eller på kontor.

Alexandra Wu är teknikexpert på miljöinstitutet IVL. Hon säger att det är ett slöseri med resurser att vi har så många mobiler som bara ligger i lådor.

– De innehåller material som kan använda för att tillverka nya mobiler, det är viktigt, särskilt som mobiltelefonernas miljöpåverkan är störst från just gruvbrytningen.

Pant på mobiler

För att få mobilerna att lämna byrålådorna vill regeringen se ett system med pant på mobiler. En utredning ska presenteras i april.

Enligt Alexandra Wu är det bästa för miljön om mobilerna användes så länge som möjligt.

– Om vi rangordnar vad som är bäst för miljön så kommer återanvändning före återvinning. Vi vill maximera användningen av en produkt så länge som möjligt innan vi återvinner den, säger Alexandra Wu.

Fördubbla livslängden

Det skulle gå att använda mobiler betydligt längre tid än vi gör idag, säger Sebastian Holmström. Han arbetar på Inrego, ett av flera företag som köper in gamla mobiler och renoverar upp dem och säljer.

– Vi kan lätt fördubbla livslängden, med enkla medel, förklarar han.

Som konsument kan det fortfarande vara dyrt att laga sin mobiltelefon och det kanske inte lönar sig om mobilen dessutom har några år på nacken. Men det finns planer, bland annat på EU-nivå, att försöka göra det enklare och billigare att laga, bland annat, mobiler.

Men enligt Sebastian Holmström är det redan idag lönsamt att reparera och sälja begagnade mobiler. Marknaden är global och produkterna säljs såväl i Sverige som i Europa och Afrika.

– Att förlänga livstiden är inte en jättestor utmaning idag, vår största utmaning är att få tag på själva produkterna, att köpa in använd utrustning, konstaterar han.

I videon undersöker vi hur gamla mobiler som kan vara lönsamma att reparera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.