Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra fakta om vargen. Jaktvårdskonsulent Matilda Söderqvist berättar. Foto: SVT

Så många vargar får skjutas i vinter

Uppdaterad
Publicerad

30 vargar får skjutas i vinterns licensjakt.

Det handlar om tolv vargar i Örebro län, samt sex vardera i Värmlands, Västmanlands och Västra Götalands län, uppger länsstyrelserna.

I fjol gav länsstyrelserna tillåtelse till licensjakt på 36 vargar. I vinter blir det sex färre, eftersom det inte blir någon jakt i Södermanland den här gången.

– Nej, vi har inte fattat något beslut om vargjakt, säger Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanlands län.

Vargtäta områden

Licensjakten startar den 2 januari och får som längst pågå till den 15 februari. Då får jakt ske bland annat i två revir i Örebro län, Mjuggsjön respektive Tiveden.

"Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Reviren Mjuggsjön och Tiveden är belägna i ett av landets mest vargtäta områden”.

Skyddsjakt

För Värmland hamnar det på sex vargar i Salungen och totalt i de fem reviren alltså på 30 vargar.

Utöver licensjakten beräknas ytterligare cirka 20 vargar fällas efter olika beslut om skyddsjakt.

– 30 vargar motsvarar ungefär fem revir i Sverige, då har vi en buffert som vi alltid haft även för skyddsjakt, säger David Höök, vilthandläggare i Värmland, på en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.