Reporter med stearinljus och paraffinljus i handen. Levande ljus i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka ljus är bäst – stearin, paraffin eller bivax? Och hur är det med doftljus? Hör expertens svar i videon. Foto: Simon Krona

Levande ljus kan vara hälsofarliga – så minskar du föroreningarna

Uppdaterad
Publicerad

Tända ljus hör vintern till men det är tyvärr inte särskilt hälsosamt. Det går dock att minska utsläppen av de skadliga sotpartiklarna.

Vi svenskar gillar våra levande ljus. Ljusanvändningen är högre i de nordiska länderna jämfört med resten av Europa, enligt branschorganisationen ECMA. Och det kanske inte är så konstigt att vi vill mota mörkret under vinterhalvåret.

Men när vi tänder levande ljus är det mer än mysig stämning som skapas. Brinnande ljus kan ge ifrån sig sotpartiklar, andra partiklar i nanostorlek, kväveoxider och cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten.

Aneta Wierzbicka är docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet och föreståndare för ”Centrum för hälsosamma inomhusmiljöer”.

Hon anser att användningen av levande ljus bör ske med eftertanke och rätt teknik. Själv bränner hon inte ljus hemma men tycker det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra.

Risk för andnings- och hjärtproblem

Det finns flera studier om utsläppen från levande ljus men det saknas studier om hur ljusen kan påverka människans hälsa.

Föroreningarna från ljus liknar dock de föroreningar som finns i vår utomhusluft och långvarig exponering kan leda till andnings- , hjärt- och kärlsjukdomar, enligt WHO.

– Det vi vet är att vissa typer av partiklar, särskilt sot, inte är bra för oss människor och ljus ger utsläpp av sot. Så det är bra att försöka undvika att utsätta sig för detta, säger Aneta Wierzbicka. 

Att minska ner på antalet ljus och göra en snabb vädring efter att ljusen brunnit ut är en bra idé enligt experten. Hör fler tips i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.