Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Hurtig om den försenade skörden: ”Min lön som i stort sett består av det jag skördar på hösten har inte börjat komma in än” Foto: Maja Flygt

Välbehövt regn kom för sent – ovädret Hans stjälper snarare än hjälper skörden

Uppdaterad
Publicerad

För jordbruket präglades sommaren av för lite regn. Sedan kom regnet, alldeles för sent och alldeles för mycket.

– Skörden är mogen och skulle behöva tröskas nu, men regnet gör att man inte kommer ut på fälten, säger Lars-Erik Lundkvist på LRF.

Försommarens extrema hetta och torka fick böndernas intresseorganisation LRF att skruva ner sin prognos för årets skörd. Den väntas bli 18 procent sämre än vanligt. Nu väntas i stället regnet bli ett problem.

– Det är alldeles för hög vattenhalt i spannmålet. Man vill kunna skörda innan kvaliteten försämras, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF.

Om kvaliteten försämras tillräckligt mycket kan det behöva säljas som djurfoder i stället. Då får bönderna 20-25 procent mindre betalt.

Måste vara torrt

Även Shon Ferguson, docent i nationalekonomi som forskar på handel med livsmedel, säger att regnet kom för sent. Snarare kommer mer regn försena skörden, speciellt om det kommer mycket.

– När man ska skörda måste det vara torrt. Det går inte att mata in i maskinerna när det är blött, säger han.

Det skördade spannmålet blir dessutom dåligt snabbare om det är blött, och bönderna kan behöva torka den med dyra energikrävande metoder.

Påverkas matpriserna av regnovädret?

Ovädret Hans kommer samtidigt som livmedelspriserna återigen börjar stiga. Men det inte säkert att lokala väderhändelser i Sverige påverkar butikspriserna.

– Torkan skulle kunna påverka litegrann, men det bestäms mestadels av internationella priser på livsmedel, säger Shon Ferguson.

Han förklarar att det är många länder som producerar spannmål och priset bestäms av utbud och efterfrågan på global nivå.

– I princip, men det kan avvika lokalt, säger han och tillägger att större världshändelser, exempelvis stoppad export från Ukraina, påverkar mer.

Lars-Erik Lundkvist på LRF instämmer:

– Generellt styrs vi mer av prissättningen på de internationella spannmålsbörserna, Parisbörsen och Chicagobörsen. Just nu ser vi inga snabba prisrörelser uppåt.

Men båda medger att vädret kan synas i butikerna.

– En kund som vill ha svenskt spannmål – där kan det bli en priseffekt, säger Lars-Erik Lundkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Johan Lagerholm visar en veteplanta där kärnorna, som normalt sett skördas, har börjat gro i vätan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.