Alexander Norén håller upp en en plånbok till vänster och Donald Trump ler till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas din plånbok av Donald Trumps valvinst. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén reder ut i videon. Foto: Malvina Britts/SVT och Alex Brandon/AP

”Så påverkar Trump-vinsten din plånbok”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I helgen satte Bitcoin nytt prisrekord. Även aktier har stigit på valresultatet. Men vad blir de långsiktiga plånbokseffekterna av Trump i Vita huset? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén lyfter fram räntan som största osäkerhetsmomentet.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

I USA är börsen upp fem procent sedan presidentvalet. Bitcoin har gått upp hela tjugo procent sedan det stod klart att inte bara presidentposten är säkrad, även den lagstiftande kongressen blir styrd av Donald Trumps parti. Därmed har han alla förutsättningar att genomföra sin ekonomiska politik.

Vad ska vi vänta oss? Ja, börsen har redan intecknat de sänkta bolagsskatterna. Därav det omedelbara skuttet uppåt för aktier i USA, till glädje för svenskar med USA-fonder. Hur länge håller det i sig? Det beror på om ökade vinster ger ökade investeringar och därmed tillväxt. Återstår att se.

Kan påverka bolån i Sverige

Kryptorallyt, med Bitcoin i spetsen, beror på att Trump blivit kryptovän på gamla dar. Han har talat om att USA borde bygga en ”valutareserv” av Bitcoin, och har under valrörelsen charmat kryptofansen med att lova att avskeda finansinspektionens kryptoskeptiske chef ”dag ett” i Vita huset.

De här kursrörelserna är effekten av den ”Trump-trade” som många investerare satsat på kortsiktigt inför valet. Vad de långsiktiga konsekvenserna blir beror på hur mycket handelstullar och budgetunderskott som blir verklighet. Hur det spelar ut påverkar räntorna, och i slutänden våra bolån här hemma i Sverige.

Lägre räntor – på bekostnad av svenska jobb

Trumps nya vapendragare, superentreprenören Elon Musk, har talat om att man kan kapa 30 procent av de federala kostnaderna. Sådana drastiska nedskärningar kan krävas om inte de utlovade skattesänkningarna ska förvärra budgetunderskottet kraftigt. Annars kan statsskulden öka med de 7,5 biljoner dollar kommande tio åren, som Committee for Responsible Federal Budget uppskattat blir konsekvensen av Trumponomics.

Högre statsskuld skapar tryck uppåt på räntorna. Ett tryck som kan förvärras av att inflationen kan komma att stiga till följd av de handelstullar på 10-20 procent på alla importerade varor som han utlovat. Högre räntor i USA riskerar smitta av sig på ränteläget här hemma, med dyrare bolån.

Det som skulle kunna tala för att Riksbanken tvingas åt andra hållet i stället, och sänka räntan mer än man nu planerar för, är om handelstullarna blir så allvarliga för Europa att Tyskland sjunker ännu djupare ned i sin kris och att svensk export drabbas märkbart. Då blir visserligen räntan lägre här i Sverige tack vare Trump, men på bekostnad av förlorade svenska jobb.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.