Större djur kan kräva transport på pall. Foto: Helena Jonsson, SVT

Så postar du ett dött djur (på bästa sätt)

Uppdaterad
Publicerad

Instruktionsfilmen du aldrig trodde att du skulle titta på – här är den!

Det är sommar, du är ute i naturen, och plötsligt hittar du ett dött djur. Du och ditt sällskap kommer fram till att djuret bör postas och det är då du får möjlighet att briljera med kunskaperna från den här 60 sekunder långa instruktionsvideon. 

Lämpliga djur att skicka är exempelvis ullhandskrabbor, lavskrikor och barbasteller (och om du redan vet vad en barbastell är kanske du bör söka till Vem vet mest). Två lämpliga ställen att posta fynden till är Naturhistoriska Riksmuseet och Statens veterinärmedicinska laboratorium och innan du bokar posthämtning bör du ta kontakt med mottagaren för att försäkra dig om att ditt djur är önskat och att det finns någon som kan ta emot det.

Rutinerna som beskrivs i instruktionen gäller bara djur som väger upp till 20 kilo, så om du hittar ett djur som väger mer än så är det bästa att du tar kontakt med mottagaren för att komma överens om hur transporten kan ske så smidigt som möjligt.   

LÄS MER: Malin får döda djur på posten: ”Det är som julafton”

LÄS MER: Om du hittar en död säl kanske du ska skicka den till Sara Persson

LÄS MER: Fånga myggan – och skicka in den

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.