Säg ”vandring” och de flesta tänker nog på avancerade fjällturer med tält och krävande matlagningsövningar i det fria. Och visst erbjuder den svenska fjällvärlden fantastiska möjligheter för den friluftsintresserade, men äventyret kan vara både närmare och billigare än du tror.
En guldgruva utanför dörren
Många svenskar vet inte att de har välskötta vandringsleder genom fantastiska naturområden som passerar mer eller mindre utanför dörren.
Många av lederna har numera egna hemsidor och mobilappar som är en fin hjälp när man planerar sin tur, oavsett om man bara går över dagen eller om man tänker sig en längre tur över flera dagar.
På hemsidorna finns information om hur man delar in sin tur i lagom långa etapper och var man kan sova över längs med vägen om man inte vill släpa med sig ett tält.
Vandra till ett dukat bord
Några exempel på fina leder är Skåneleden, Upplandsleden, Gästrikeleden, Bruksleden, Bergslagsleden, Högakustenleden och Östgötaleden. På senare tid har det också blivit populärt att vandra längs med någon av de gamla pilgrimslederna.
Många av lederna passerar igenom naturskyddsområden som i sig själva kan vara värda att ströva runt i. Ett sådant exempel är Bergslagsleden som passerar Tiveden – en av Sveriges mest fascinerande och förtrollande nationalparker.
Flera leder erbjuder också bra möjligheter till dagsetapper som inte är för långa och som kan kombineras med bekväma övernattningar på vandrarhem, pensionat eller hotell. Det finns få saker som slår känslan av att få sjunka ner vid dukat bord efter en lång dag ute i det fria.
Kräver ingen dyr utrustning
Att vandra på det här sättet kräver ingen dyr och märkvärdig utrustning. En lättare ryggsäck med plats för ett ombyte, en termos och regnkläder räcker långt. Kängor eller vandrarstövlar är förstås att föredra, men det går ofta bra med vanliga gympaskor, åtminstone om det inte är alltför blött i markerna.
Lederna är som regel tydligt markerade men en karta – på papper eller nedladdad i mobiltelefonen – bör man alltid ha till hands om man inte är bekant med området sedan tidigare.
Gästriklands leder: Skogsvandring med spår av varg och björn
Vilken led och delsträcka man väljer kan bero lite på vad man är ute efter. En del etapper går genom svenska kulturlandskap med möjligheter till museibesök och sightseeing.
Andra genomkorsar djupa skogar och slingrar sig längs med forsar och vattendrag där man kan vandra en hel dag utan att möta någon annan. I Gästrikland finns det flera fina leder som ansluter till varandra.
Ett bra vandringstips är att ta bil (eller buss/taxi från Ockelbos järnvägsstation) till Brattfors. Där kan man gå Gästrikeleden, Lenåsleden och Fäbodleden åt sydväst en dagstetapp till Kungsberget.
Vid Kungsberget finns flera bra övernattningsmöjligheter. Från Kungsberget kan man sedan vandra via Jädraås och genom att gå i en triangelformad bana komma tillbaka till Brattfors igen utan att behöva ta samma väg två gånger.
Sträckan Jädraås – Brattfors går genom tät granskog med rik förekomst av både varg och björn, så håll ögonen öppna efter spillning och spår! Sträckan är cirka 45 kilometer lång och kan gås i tufft tempo med en övernattning, eller i lite lugnare tempo med två övernattningar.
Bruksleden: Långsamt tempo i svensk kulturbyggd
En annan populär led är den omkring 25 mil långa Bruksleden som börjar i Västerås och ringlar sig genom skogar, över myrar och förbi Bergslagens gamla bruksmiljöer upp till Norberg. Här finns det flera alternativ som lämpar sig för den som saknar bil.
Till Västerås tar man sig enkelt med tåg eller buss och man kan sedan med lokalbuss ta sig till Erikslunds stora shoppingcentrum. Leden börjar bakom shoppingcentrumet och går via småvägar och skogsstigar norröver.
En dagstur bort ligger brukssamhället Skultuna som bjuder på fina övernattningsmöjligheter liksom ett stycke levande svensk kulturhistoria kring mässingsbruket där. Härifrån går också buss tillbaka till Västerås, men den som vill kan fortsätta mot Surahammar varifrån man också enkelt kan ta sig kommunalt tillbaka till Västerås eller andra knutpunkter.
Själsron får du på köpet
Dessa två leder och turer är bara exempel på hundratals som tillsammans gör det möjligt att till fots upptäcka Sverige – ett lika nyttigt som hälsosamt och klimartsmart sätt att tillbringa semestern. Lugnet och stillheten får du på köpet.
Efter några timmars lunk saktar sig tiden. Vardagens alla måsten ter sig mer och mer overkliga när den djupa susande granskogen sluter sig om vandraren. En dags vandring kan räcka för att varva ner och ladda batterierna.
Ett tips för dig som inte har tidigare erfarenhet är att börja med att fundera ut ungefär var i landet du vill gå och sedan hur, tufft eller makligt, med tält eller med bekvämt boende.
Bra tips på leder finns bland annat på STF:s hemsida.