Intensivvårdsavdelningen för covidsjuka på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Större andel yngre vårdas på iva – men mindre än i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Läkare på olika håll i landet har vittnat om fler yngre patienter på intensivvårdsavdelningarna – men andelen totalt i landet är fortfarande inte större än i april i fjol. Det visar SVT:s granskning av statistik från Svenska intensivvårdsregistret.

Andra veckan i april förra året toppar fortfarande statistiken över antalet patienter som vårdats på intensivvårdsavdelning för covid-19. Totalt 1 181 personer lades då in på iva. Då var 9 procent i åldrarna 20 till 39 år. Flest, 49 procent, var i 60- och 70-årsåldern.

I december, under den så kallade andra vågen, intensivvårdades 891 patienter. Av dem var 61 procent mellan 60 och 79 år. Åldergruppen 20-39 utgjorde 4 procent.

Andelen patienter fördelat på fem olika åldersspann visas i procent. Siffrorna gäller hela landet. Tidsperioden sträcker sig från oktober 2020 till mars 2021. Foto: Magnus Ziegler/SVT Grafik

Nu ser vi återigen en ökning av antalet covidsjuka som behöver intensivvård. Fram till den 30 mars har minst 667 personer blivit inlagda runtom i landet. Av dem är 7 procent mellan 20 och 39 år.

Liten andel under 40 år

Andelen patienter 39 år och yngre har generellt varit liten sedan oktober, mellan 1 och 7 procent av det totala antalet patienter på iva. Men statistiken svänger fort och det är svårt att dra slutsatser utifrån de olika åldersgrupperna.

– Det finns ingen tydlig bild av att det skulle blivit en förskjutning neråt av åldrarna, säger registerhållare Johnny Hillgren som jobbar som intensivvårdsläkare och verksamhetschef i region Gävleborg.

– Det kan vara ögonblicksbilder när man upplever att patienterna är mycket yngre som 30-40 år. Men tittar man på första, andra och tredje vågen är det inte något som visar att de yngre patienterna blivit fler, säger Johnny Hillgren.

Taha Alexandersson på Socialstyrelsen bekräftade bilden på tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten:

– På nationell nivå ser vi en viss ökning av de mellersta ålderskategorierna men det är för tidigt att dra slutsatser om det är en reell förskjutning i ålder, sa hon.

Fler äldre dör

Sedan oktober har den övervägande majoriteten ständigt varit mellan 60 och 79 år. Nu syns den kurvan gå nedåt, samtidigt som det fortfarande är den största gruppen. Kurvan för åldrarna 40-59 går tvärtemot uppåt.

Det är svårt att dra paralleller mellan ålder och hur länge patienten varit inlagd, eller annat som säger något om hur vården skiljer sig åt mellan åldersgrupperna.

- Vi har inte gjort någon större djupdykning i just det. Det vi kan säga är att mortaliteten är högre bland de äldre åldersgrupperna. Sedan kan man anta att i och med att det blir mer komplexa symtom så blir vårdtiderna relativt längre.

Om Svenska intensivvårdsregistret (SIR)

Statistiken över de patienter som lagts in i intensivvårdsregistret kan inte med säkerhet tittas på i realtid. De slutgiltiga uppgifterna läggs in efter att patienten skrivits ut. Systemen är tröga och ibland tar det tid. Siffrorna för den senaste veckan ska därför inte ses som helt fullständiga, det saknas eventuellt en del uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet