• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Samhället bygger på starka könsnormer – ett problem för Sveriges transpersoner. Arkivbild. Foto: TT

Många transpersoner i Sverige känner sig utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Offentlig makt ska utövas med respekt för alla människors lika värde. Ändå bygger samhället på starka könsnormer där avgörande för en transperson kan vara en sådan liten sak som den könsbestämmande siffran i ditt personnummer.

Kunskapen kring transpersoner och transpersoners situation har förbättrats men situationen i stort för transpersoner har nödvändigtvis inte gjort det.

Det finns flera grunder till ohälsan hos transpersoner och diskrimineringen av gruppen, menar Emelie Mire Åsell, RFSL:s talesperson i transfrågor och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse.

LÄS MER: Fler unga känner att de är födda i fel kropp

– Att inte känna sig förstådd, att inte känna sig erkänd av sin egen stat, om man är icke-binär finns det inget sätt att bli erkänd i statens ögon, säger hen.

Hur tar sig diskrimineringen uttryck?

– På väldigt många olika sätt. Det handlar framför allt om en osäkerhet och ovana att skapa system som klarar av att hantera inte bara cispersoner.

Emelie Mire Åsells är RFSL:s talesperson i transfrågor samt ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse. Foto: TT

Juridiskt kön

Det svenska rättsväsendet utgår från två juridiska kön: man och kvinna. För en transperson är det inte bara nedsättande att tvingas in i en könsidentitet, det ställer till en massa praktiska problem i vardagen.

– Det finns massa med knepiga saker som händer. Byter du kön får du ett nytt personnummer. Då måste du lägga ner din enskilda firma om du har en sådan, skaffa nytt körkort och byta pensionsfonder men det finns vissa banker som inte klarar av det.

Personnumrets fyra sista siffror innehåller känslig information om dig som medborgare. Den näst sista siffran talar om vilket kön du blivit tilldelad – udda om du har ett manligt kön, jämnt om du har kvinnligt.

LÄS MER: Britterna ska själva få välja sin könstillhörighet

– Informationen kan finnas i ett system, men det behöver inte stå i ditt personnummer. Vi föreslår att man plockar bort det ur personnumret.

Transpersoners utsatthet

Många transpersoner känner sig utsatta, vågar inte gå ut när det är mörkt och blir utsatta för hatbrott eller våldsbrott. Men våld och hat är långt ifrån det enda som transpersoner upplever som kränkande. Den språkliga diskrimineringen är ett exempel på det.

– Mycket av den psykiska ohälsan i den här gruppen bygger på små händelser, men det finns personer som utsätts för grövre brott och våld.

LÄS MER: Alex föddes som pojke men lever nu som kvinna

Att Socialstyrelsen nu ser över riktlinjerna för att uppnå ett mer jämlikt bemötande av transpersoner bekräftar indirekt att diskriminering även förekommer inom offentlig verksamhet – såsom sjukvården eller i kontakt med myndigheter.

– Ett exempel kan vara system inom sjukvården där man ska skriva in en patient, en person med ett manligt personnummer men som kommer in för behandling av bröstcancer. Då säger systemet ”fel”.

Rätt pronomen

– Diskriminering sker på arbetsplatser, i omklädningsrum, idrottshallar och gym. Ytterligare ett exempel är frågan om kläder på jobbet.

Hur ska en cisperson som vill använda sig av rätt pronomen göra för att inte trampa någon på tårna?

– Är det en arbetskamrat, eller någon från släkten: då tycker jag att man ska fråga rakt ut: ”Jag vill säga rätt men vet inte vilket pronomen du vill ha”. Säger man fel och kommer på sig själv, passa då på att säga ”Oj, förlåt, jag menade hen”.

Tre snabba fakta

En transperson är en person som bryter mot samhällets normer om kön och könsidentitet

En cisperson är en person där kropp, juridiskt kön, könsidentitet stämmer överens med normen.

En ickebinär person känner sig inte som man och inte som kvinna heller.

Ibland är ickebinär en rubrik för alla som inte följer tvåkönsnormen, till exempel intergender eller genderqueer.

Källa: RFSL/ Funkisprojektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.